Літній хіт чи нітратна бомба? З'явились перші кавуни — можна купувати чи краще зачекати (коментує спеціаліст)

Чи варто зараз купувати кавуни, чи краще зачекати серпня? Скільки нітратів у кавунах з різних регіонів України — Твій день провів цікавий експеримент.

Поділитися:

Як обрати якісні кавуни, скільки ніратів в одній смугастій ягоді — на ці питання відповів виконавчий директор всеукраїнської громадської організації союзу споживачів України Максим Несміянов у денному шоу «Твій день»

Максим Несміянов розповів, що нітрати є у всіх рослинах і нічого страшного в цьому немає, питання тільки в пропорціях. Те, що вирощено в поле у ​​відкритому ґрунті містить менше нітратів, а те що вирощено в теплицях має більший вміст нітратів. Наприклад, огірки вирощені в теплиці мають 300 мг на кг нітратів, а огірки вирощені у відкритому ґрунті — 150 мг на кг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися кавуни: скільки коштують, як обирати, чи варто купувати ранні кавуни

На даний момент масового продажу кавунів з полів ще немає. Те, що є в продажу — це кавуни вирощені в прискореному режимі. І наскільки вони шкідливі для здоров'я залежить від кількості в них нітратів.

Експеримент з кавунами: як виміряти наявність нітратів

У студії денного шоу «Твій день» ведучі провели експеримент та виміряли кількість нітратів в кавунах. Для чого жителі з різних міст України відправили у студію по одному кавуну. За допомогою нітратоміра виміряли кількість шкідливих речовин в кавунах і отримали наступні результати:

  • Київ — 112 мг на кг (значне перевищення норми)
  • Дніпро — 130 мг на кг (значне перевищення норми)
  • Херсон — 63 мг на кг
  • Чернівці — 114 мг на кг (значне перевищення норми)
  • Хмельницький — 100 мг на кг (перевищення норми).

Що робити при покупці неякісного продукту

Якщо ви придбали неякісний продукт або, як в нашому випадку, кавун з перевищенням норми нітратів, то ви маєте право повернути товар продавцеві відповідно до закону про захист прав споживача. Супермаркети і інші продавці не мають права продавати небезпечні для життя продукти. Крім цього можна написати скаргу в контролюючі органи, щоб вони перевірили всю партію кавунів.

На даний момент фахівець радить почекати до середини серпня і не купувати кавуни або вживати в їжу невелику порцію кавунів. Дітям давати кавуни зараз взагалі не рекомендується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отруїтися водою: несподівана небезпека у пляшках з газованою водою (попереджає біохімік, коментує юрист)

Цікаві поради від фахівця

► Максим Несміянов не радить купувати вже нарізані часточки кавуна. За нормами санепідемстанції нарізати продукти заборонено через можливість поширення бактерій. Це ж стосується битих і колотих кавунів.

►Для того, щоб вибрати стиглий кавун, фахівець радить, традиційно, постукати по ньому. Дзвінкий звук говорить про те, що кавун добре достиг.