Пережити спеку: чи треба стригти домашніх тварин (коментує кінолог)

Спека на дворі: чи можна підстригати тварин та чим це для них небезпечно?

Поділитися:

Багато власників домашніх улюбленців вважають, що чим шорстка коротша, чим тваринці краще й легше влітку. Проте природа ж не просто так створила цю шерсть! У деяких тварин після перукарських експериментів може порушуватися терморегуляція і виникають проблеми зі шкірою. А деякі господарі улюбленців через те, що не хочуть відставати від трендів, навіть фарбують тварин! 

Кінолог Влад Плахтій та грумерка Вікторія Ганоцька в денному шоу "Твій день" розповіли, чи всіх домашніх улюбленців можна стригти та який це має негативний вплив.

Стрижки для тварин: за чи проти?

Стригти домашніх улюбленців у більшості випадків не забороняється. Проте краще або проконсультуватися з грумером, або відправити тваринку до нього. Також є можливість викликати грумера на дім, але не всі собаки й коти будуть терпіти такі процедури, особливо на своїй території. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як допомогти домашнім тваринам пережити спеку: ознаки перегріву та поради кінолога і ветеринара

Яких тварин не можна стригти?

Лабрадори після стрижки налисо можуть підчепити грибок чи демодекс після порушення природної мікрофлори шкіри. Для деяких інших тварин це загрожує алопецією – порушенням функції луковиці волосся. Шпіців та хаскі також стригти категорично заборонено. Котів стригти не рекомендується, проте якщо щось заважає тваринці або є якісь проблеми зі здоров'ям, то лише коротку стрижку й залишаємо лапки, голову та хвіст. 

Як привчити тварину до таких процедур? Грумерка пояснює:

Краще це робити змалечку, з двох-трьох місяців. Тоді тваринки швидше пристосуються, звикнуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Права тварин: новий зоозахисний закон забороняє відстрілювати тварин, надавати фотопослуги з ними та залишати тварин у машинах (норми та покарання)

Які наслідки в шерсті тваринок? Експерти пояснюють:

Якщо собаки стрижуться регулярно, то терморегуляція в них не змінюється. Вони до цього звикли. Якщо ж ми підстригли кота, який ніколи до цього не стригся, то він може 2-3 тижні мерзнути, в нього буде дискомфорт. 

Котів треба стригти не більше двох разів на рік, а собак в залежності від породи: або раз на тиждень, або раз на місяць, або раз на два місяці.