П’єте колаген для пружності шкіри? Біохімік Гліб Репіч спростовує популярний косметичний міф

П'єте колаген для пружності шкіри? Купуєте дорогі креми з колагеном? Біохімік Гліб Репіч спростовує цейміф
Pexels/Sora Shimazaki

Крем з колагеном, напій з колагеном — чи справді це працює для молодості шкіри?

Поділитися:

Колаген  — чи не найпопулярніше слово у описах до косметологічних продуктів останніх років. Йому приписують майже магічні властивості: надає шкірі пружності та тонусу, а отже зменшує появу зморшок та допомагає довше бути молодими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖСтереотипи про макіяж: про тональну основу, вартість якісної косметики та червону помаду. Розповідає візажист Ігор Ігнатенко

Звичайно, бум на косметику з колагеном з огляду на ці обіцянки абсолютно очевидний. Останніми роками поличку косметичних засобів поповнили ще й упаковки їстівного колагену. Чи має це ефект та дійсно зупиняє старіння шкіри пояснює біохімік Гліб Ріпіч.

Коли колаген потрапляє в шлунок, вступають в дію травні ферменти і організм розщеплює колаген до окремих амінокислот. Вони всмоктуються в кров, а потім вже в нашій шкірі клітини створюють нові молекули колагену. Але чому ж шкіра старіє? Тому що процеси відновлення набагато повільніші, які ще й загальмовують багато факторів, серед яких, звісно, стрес, нестача вітамінів, особливо вітаміну С, і негативний вплив ультрафіолету. І взагалі оновлюючі властивості організму небезмежні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖСтереотипи в косметології: чи впливають солодощі, молочка та фастфуд на появу акне (розповідає лікар-косметолог)

"А чи діє колаген ззовні",— поцікавився Володимир Рабчун, натякаючи на креми з колагеном. Проте і тут біохімік не потішив:

На жаль, ні. Це високомолекулярні сполуки, які через шкірний покрив просто не проходять.

"Як тоді поповнити запаси колагену в організмі",  — запитала Руслана Писанка? Дивіться, що радить біохімік в сюжеті шоу «Твій день» та як науково спростовує користь поїдання колагену: