Топ-5 способів заготівлі зелені на зиму: засушуємо, заморожуємо, солимо та консервуємо в олії, щоб зберегти максимум свіжості і вітамінів

Способи заготівлі зелені на зиму
Рexels/Alesia

Влітку зелені дуже багато і коштує вона недорого. Ії можна зрізати або купувати, та додавати до улюблених страв. А от взимку з зеленню виникнуть деякі складнощі, тому що свіжої зелені вже немає, а та що продається в магазині не має літнього аромату.

Поділитися:

Садова блогерка Антоніна Лесик у денному шоу «Твій день» розказала, коли та які трави можна збирати в серпні та як самостійно заготовити зелень на зиму. 

Коли варто збирати зелень

►Таку зелень, як петрушка та кріп, Тоня Лесик радить збирати весь сезон. Як тільки рослина досягла у висоту 15-20 см і вже є листя — можна сміливо зрізати та заготовляти. На порожні ділянки варто підсівати зелень знову, щоб за сезон збирати по декілька врожаїв. 

►Багаторічну зелень таку, як шавлія та розмарин, зрізають перед квітуванням, а  материнку — під час квітування, бо саме квіти є корисними у цій рослині.

►Базилік можна зрізати весь сезон, але до квітування.   

Збирати зелень краще вранці, коли вже зійшла роса та ще не дуже спекотно. Тоді вона свіжа, має добрий тонус і її можна заготовляти. 

Якщо ви купуєте зелень на ринку, то обирайте зелень без жовтих листів, щоб не зіпсувати заготівлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заморозити спаржеву квасолю в домашніх умовах: покроковий рецепт збереження бобових

Способи заготівлі зелені на зиму

►Найпопулярніший спосіб заготівлі зелені — сушка

Найкраще засушувати пряні трави (базилік, материнка, шавлія). При такому способі вони зберігають всі свої корисні речовини. Зберігати висушені трави краще в темному місці в паперових або полотняних пакетах. Висушені трави використовуються за рецептурою. При сушці трав не можна, щоб потрапляло пряме сонячне проміння. 

►Якщо зелень має товсті м'ясисті стебла (селера, кінза, петрушка), то сушка не підходить для заготівлі. Найкращим способом буде — заморожування

Перед заморожуванням зелень варто перебрати, промити та підсушити. Потім скласти в поліетиленові пакети, щоб потім було зручно відламати невелику кількість зелені на потрібну порцію. 

заморозка зелені в пакетах

►Ще один спосіб заморозки — у формочках для льоду. Для цього потрібно подрібнити зелень, засипати в її ячейки та залити кип'яченою водою. Поставити в морозильну камеру на ніч, після цього дістати та переложити кубики у пакет для подальшого зберігання. При такому способі заморозки зелень дуже ароматна, зберігає свою вологість та колір. 

►Заготівля зелені у солі.  Для цього подрібнену зелень потрібно шарами викласти в чисту баночку пересипаючи її сіллю (шар солі - шар зелені), потім накрити кришкою та поставити в холодильник. При такому способі заморозки зелень майже свіжа та ароматна. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заморозити малину цілою: покроковий рецепт зимового зберігання фруктів

заготівля зелені на зиму в солі

►Заготівля зелені в маслі. Цей спосіб заготівлі зелені на зиму в маслі підходить, наприклад, для заготовки базиліку, що змінює колір. Для цього способу необхідно нарізати зелень, викласти в баночку, залити маслом та поставити в холодильник. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт кабачкової ікри на зиму: смак, як з дитинства

Дивіться відео сюжет з лайфаками заготівлі зелені на зиму від садової блогерки Антоніни Лесик: