Кому належало найкоштовніше вбрання України доби Козаччини

Україна. Повернення своєї історії

З такої тканини у Європі шили одяг для королів!

Поділитися:

Днями глядачі 1+1 побачили документальний фільм Скарби нації із циклу Україна. Повернення своєї історії. Документальний цикл присвячено найбільшим міфам про Україну та її історію, створеним Російською імперією та Радянським Союзом, та їхньому розвінчанню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди зникло гетьманське перо Богдана Хмельницького

Це старовинне, найбільш коштовне жіноче вбрання України. 300 років тому його одягла донька козацького гетьмана Данила Апостола. Він називається кунтуш. Його пошито з парчі, а орнамент вигаптовано золотими та срібними нитками. З такої тканини у Європі шили одяг для королів.

До України такі речі постачали на замовлення козацької старшини. Це люди, які обіймали ключові посади в Козацькій державі. Вони жили у величезних маєтках, їхній побут нічим не поступався побуту європейських аристократів. Більшість представників козацької старшини було заарештовано у 18 столітті. За часів СРСР майже всі козацькі маєтки було знищено. Решту вцілілих маєтків перетворили на тубдиспансери й технікуми свинарства. Козацька старшина прагнула незалежності від Росії. Саме тому її історію замовчували. Натомість поширювали історію убогих козаків. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи існували насправді Переяславські статті

Новини по темі