Куди зникло гетьманське перо Богдана Хмельницького

Україна. Повернення своєї історії

Ймовірно, гетьман отримав такий цінний подарунок від султана.

Поділитися:

Днями глядачі 1+1 побачили документальний фільм Скарби нації із циклу Україна. Повернення своєї історії. Документальний цикл присвячено найбільшим міфам про Україну та її історію, створеним Російською імперією та Радянським Союзом, та їхньому розвінчанню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Документальний фільм Скарби нації спричинив суспільний резонанс

Цю унікальну прикрасу - аграф, або ж гетьманське перо, міг носити Богдан Хмельницький. За прикладом султанів Османської імперії її носили в головному уборі. Ймовірний аграф Хмельницького був зроблений із золота і прикрашений коштовним камінням. 

Історики встановили, що Богдан Хмельницький перебував у дружніх стосунках із султаном Мехмедом IV. Саме султан міг надіслати прикрасу українському гетьману як подарунок. На Сході такі пера були символами влади, а за значущістю їх прирівнювали до корони. 

Фотонегатив гетьманського пера було зроблено у Києво-Печерській Лаврі. Перо зберігалося в музеї до 1930-х років. Таємною постановою без згоди керівництва музею гетьманське перо вивезли до Москви. Нині символ гетьманської влади незаконно перебуває на території Російської Федерації. Його експонують у Державному історичному музеї на Красній площі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого не писав про козаків Микола Гоголь у повісті «Тарас Бульба» 

Новини по темі