Невідома битва над Хрещатиком 24 лютого: подробиці повітряної дуелі в самому серці столиці у проєкті "Хоробрі серця"

Хоробрі серця

У проєкті "Хоробрі серця" один з "Привидів Києва" розповів про повітряний бій за Урядовий квартал та мости столиці 24 лютого 2022 року.

Поділитися:

Щоп’ятниці о 21:00 на телеканалі “1+1 Україна” транслюють проєкт “Хоробрі серця”. Це цикл історій про українців – військових та цивільних, які здійснили подвиги, захищаючи Україну від російської агресії, та своїми вчинками змінили хід історії. Знати в обличчя живих героїв - ось мета цього проєкту.

Ведучі проєкту

Цієї п’ятниці на телеканалі “1+1 Україна” показали новий епізод проєкту “Хоробрі серця”, який буде присвячений українській авіації. З перших хвилин повномасштабного вторгнення росія хотіла загарбати собі наше небо. Перші ракети поцілили в аеродроми, однак українські сили оборони змогли захистити наш повітряний простір. Героями випуску стали авіатори, яким вдавалося втілити в життя складні операції, вести бої на висоті кількадесят метрів та збивати надшвидкі цілі.

Битва над Хрещатиком 24 лютого 2022

Про повітряну дуель 24 лютого прямо над Хрещатиком досі не знають чимало киян. Ситуація нагадує фільм з Голлівуду: 2 ворожих штурмовики долетіли майже до Урядового кварталу з метою розбомбити будівлі влади та київські мости. Вони трималися на наднизьких висотах, тому залишилися непоміченими. На бойовому чергуванні тоді були 2 українські бійці: льотчик 40 бригади тактичної авіації ПС ЗСУ на позивний Бджоляр та Герой України полковник Юркович В’ячеслав. 

“Я візуально побачив як при правому березі Дніпра йшла пара Су-25. Вони летіли десь 50 м над землею, щоб не потрапити у зону роботи наших радіолокаційних станцій та зенітно-ракетних комплексів", — пригадує Бджоляр.

Бджоляр

Задачу льотчикам поставили вже у повітрі: знищити ворога, ймовірною задачею якого було знищення мостів через Дніпро та робота по Урядовому кварталу. Російських літаків — 2, українських теж, тож у бою військові визначили кожен свою ціль. Нищити над містом небезпечно, тож Бджоляр та В'ячеслав намагалися вивести штурмовики з території Києва.

“Могло бути знищення нашої логістики та пересування військ. Якби вони виконали свою задачу, це дуже ускладнило б саму оборону Києва.. Якщо це був Урядовий квартал — це знищення системи керування державою. Були б дуже великі наслідки", — розповідає Бджоляр.

Першим "приземлити" противника вдалося напарнику Бджоляра: той "догнав його ракетою". Про свою ціль льотчик каже так:

“Там були дуже досвічені пілоти... Мій же противник став маневрувати дуже низько над землею. Ракетами працювати було неможливо".

Небесна дуель продовжувалася над Хрещатиком, Урядовими будівлями, Залізничним вокзалом та районом Куренівка. Зрештою літаки вилетіли у сторону Вишгорода. Над лісосмугою та полями Бджоляр починає прицілюватися пушкою по противнику, однак помічає: в його сторону випустили ракету. Тоді вже окупаційні війська просувалися на Київ зі сторони Білорусі й вочевидь вирішили "допомогти" своєму.

Льотчик

На щастя, Бджоляр встиг зманеврувати. А от російському льотчику не так поталанило: через великий вантаж зі снарядів керувати польотом було надзвичайно важко. Після кількох маневрів на критично низькій висоті ворожий літак вдарився у землю:

“Навіть не використовуючи озброєння, противник був знищений”, — зазначає український льотчик.

Це сталося близько 13 години 24 лютого. На наступний бій українські бійці вилетіли вже о 16. В'ячеслав Юркович загинув під час подальших бойових завдань, а Бджоляр продовжує боронити наше небо у лавах Збройних сил. Обидва воїни стали частиною спільного образу "Привидів Києва" — захисників, які тримали повітряний фронт на початку великої війни.

Про інші подвиги української авіації дивіться у проєкті "Хоробрі серця", що транслюють щоп’ятниці о 21:00 на телеканалі “1+1 Україна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі