Яке сьогодні свято – 7 липня: Івана Купала (прикмети та традиції)

Яке сьогодні свято – 7 липня: по народному і церковному календарю
Pexels/Freestocksorg

Сьогодні, 7 липня, вітаємо працівників природно-заповідної справи, святкуємо Івана Купала, вітаючи Іванів та Іванок.

Поділитися:

Сьогодні 7 липня відзначається Івана Купала, яскраве фольклорне свято середини літа. Інша назва свята — Різдво Іоанна Предтечі згідно з церковним календарем. Зі святом Івана Купала пов'язано не лише багато обрядів та прийме, а й повір'їв (читай, що не можна робити на Івана Купала чи Різдво Іоанна Предтечі). Також сьогодні 7 липня День працівника природно-заповідної справи та Міжнародний день шоколаду.

Свято Івана Купала: прикмети на 7 липня

Івана Купала – один з найдавніших свят на Русі, яке святкували всі. В це свято вшановували воду і сонце. В ніч на Івана, з 6 на 7 липня, дівчата опускали вінки із запаленими свічками на річку, аби попросити у морських чаклунів кохання. Всім селом розпалювали багаття на краї села, стрибали через нього, таким чином захищаючись від хвороб. Вірили, що в той час на Лисій горі збирались відьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що не можна робити на Івана Купала: чому не можна позичати та брати в борг

Знахарі ходили в ліс по трави, бо в цей час всі рослини набувають цілющу силу. З ранку на Івана Купала купались в річці, обливали водою кожного зустрічного. Збирали росу, щоб вилікувала від хвороб та кропили ліжка й стіни, щоб не водилися клопи та таргани. Вважалося, що під вечір купатися на Івана Купала не можна, щоб русалки не затянули на дно. Також не рекомендували ходити в ліс. Ввечері дівчата ворожили на вінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято Івана Купала: найцікавіші ворожіння, традиції та повір'я

► Якщо вінок потонув, то милий розлюбив

► Чий вінок пропливе далі всіх, та буде щаслива

► У кого найдовше прогорить лучинка, та буде довго жити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖІвана Купала: привітання та листівки

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 7 липня, День Ангела святкують Іван та Іванна.

День працівника природно-заповідної справи

Зусиллями працівників природно-заповідної справи вдалося вберегти багато унікальних природних комплексів та покращити тваринам умови в заповідниках. Таким чином працівники заповідників допомагають зберегти біологічне розмаїття та ведуть активну боротьбу з екологічними катастрофами.З метою підтримки природно-заповідної справи, 18-го серпня 2009-го року Президентом України, на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища, було встановлено професійне свято працівників природно-заповідної справи, що відзначається щорічно 7 липня. Вітаємо вас та дякуємо за збереження нашої планети та її рослинного й тваринного світів!

Новини по темі