Івана Купала або Різдво Іоанна Предтечі: що не можна робити

Що не можна робити на Різдво Іоанна Хрестителя або Івана Купала
freepik.com

Що не можна робити на Івана Купала та Різдво Іоанна Предтечі.

Поділитися:

Вже зовсім скоро, 7 липня, буде відзначатися церковне свято свято Різдво Іоанна Хрестителя (Іоанна Предтечі), яке в народі відоме як свято Івана Купала. Існує багато традицій та прикмет, пов'язаних з цих днем, а також заборон Зокрема, багатьох цікавить, що не можна робити 7 липня?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гадання на Івана Купала: цікаві способи дізнатись свою долю

Івана Купала 2022: що не можна робити

Дата свята Івана Купала є незмінною і щороку припадає на 7 липня. Хоча основні святкування відбуваються в ніч з 6 та 7 липня. Івана Купала – це традиційне старослов'янське свято, яке пройшло крізь віка і дуже полюбилося українцям. Вважається, що ніч на Івана Купала має чарівні властивості, в цей час нечисть виходить до живих і гуляє поміж них. З цим і пов'язана традиція палити багаття як захист від нечистої сили та символ світла, сонця. Згідно з народними повір'ями, на Івана Купала не можна:

Купатися вночі з 6 на 7 липня, оскільки вважається, що в цю ніч прокидається вся нечисть, особливо та, яка живе у водоймах: русалки, водяні тощо. І вони можуть затягнути людину під воду і потопити. А от після сходу сонця 7 липня, в день Івана Купала, можна і треба купатися: нечисть вже відступає, а вода вдень набирає цілющих властивостей, змиває все погане з тіла і душі. Також вважалося гарною прикметою вмитися вранішньою росою 7 липня, це за повір'ями приносить здоров'я і красу.

►Давати гроші в борг і позичати їх у когось. Вважається, що таким чином в цей день можна передати в чужі руки своє щастя і добробут. Більше того, якщо знайшли гроші, краще їх не брати, бо разом з цими грошими можна принести в дім всі біди, від яких позбувся попередній власник.

►Топтати, навіть ненароком, лікарські рослини. Тож ходіть обережно в цей день.

►Скаржитися на життя, конфліктувати та сваритися. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято Івана Купала: як змінити долю і знайти коханого

Різдво Івана Хрестителя: що не можна робити

7 липня відзначається велике церковне свято, яке співпадає у даті з народним святом Івана Купала. Мова йде про Різдво Іоанна Предтечі (Іоанна Хрестителя). Це свято на честь народження Іоанна Предтечі, відомого як Хрстителя, адже саме він похрестив Ісуса на річці Йордан. Іоанн з'явився на світ за 6 місяців до Ісуса у літньої пари, яка раніше вважалася остаточно бездітною. Іоанн Хреститель багато років жив у пустелі, потім став проповідувати християнство, за що і був згодом страчений.

На Різдво Іоанна Предтечі слід відвідати церкву, помолитися святому Іоанну і попосити у нього благополуччя, здоров'я для своєї родини. Бездітні пари моляться до Іоанна про успішне зачаття. На Різдво Іоанна Хрестителя не можна:

►Займатися важкою фізичною працею.

►Нехтувати постом (до 11 липня включно триває Петрв піст).

►Займатися рукоділлям.

►Сваритися, лихословити, пліткувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні пости 2022: календар багатоденних постів

Про традиції святкування Івана Купала в сучасній Україні дивіться у відео:

Новини по темі