Коли католицький Великдень 2022: дата одного з головних релігійних свят

Коли католицька Пасха 2022: дата, прикмети та традиції, вихідні на католицький Великдень
Pexels/Karolina Grabowska

Дата католицької Пасхи 2022 Україна та Європа.

Поділитися:

За даними ООН, більше ніж 4.5 мільйонів українців залишили свою країну, рятуючи своє життя та своїх рідних від війни, яку розв'язала росія проти України. Більшість з них перебуває на прихистку у європейських країнах, де найпоширенішою релігією є християнство, а саме католицизм. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що чекає Україну: великі зміни та коли закінчиться війна (прогнози астрологів)

Коли відзначається Великдень 2022: католики

Отже, католицька Пасха відмічається у неділю, 17 квітня. Це означає, що вже цього тижня католики святкуватимуть одне з найбільш важливих релігійних свят. Проте слід зазначити, що щороку дата Великодня змінюється. Читайте, чому щороку змінюється дата святкування.

Католицька Пасха 2022: прикмети на традиції

На католицький Великдень існує багато традицій та прикмет, які дуже схожі або навіть ідентичні з традиціями православної Пасхи. Натомість в родинах католиків не заведено випікати паски, які заведено робити на православний Великдень, проте якщо ви хочете поласувати смачною випічкою, можете прочитати, як зробити шоколадку паску за рецептом Руслана Сенічкіна. Але є одна традиція, якої дотримується кожна католицька родина — фарбують у різні яскраві кольори яйця та прикрашають свій двір, вікна та двері. Кожен колір яйця має своє значення:

  • жовтий — просвітлення та мудрість;
  • зелений — молодість та невинність;
  • синій — холод;
  • помаранчевий — сила,
  • витривалість, амбіції;
  • білий — чистота;
  • червоний — жертовна смерть Христа.

У кожної країни можуть бути свої особливості традиційного пасхального столу, проте найпоширенішим символом католицької Пасхи є шоколадний заєць. Діти в цей день дарують зроблені власноруч свічки у формі зайчиків, отримуючи можливість збирати шоколадні яйця та інші солодощі. Ними, так само як і яйцями, прикрашають будинки та двір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень з 1+1: Перевірені рецепти, вражаючі ідеї і телесюрпризи

Також варто враховувати, чи буде вихідний день на католицьку Пасху 2022. В Україні не виділяється додатковий вихідний після святкування в неділю, але в європейських країнах можуть бути відмінності: варто перевіряти інформацію саме по тій країні, яка вас цікавить. Також не забувайте, що у більшості європейських країнах неділя є вихідним днем для усіх: тобто можуть бути закрити навіть аптеки та продуктові магазини.

Новини по темі