Кутя на Різдво: як готують головну страву Святвечора у різних регіонах України

Різдво 2023: як готують кутю у різних регіонах України
lviv1256.com

Як гoтyють кyтю y рiзних рeгioнaх України? Рецепти куті до різдвяного столу.

Поділитися:

6 січня за юліанським календарем відзначається Святвечір, або Надвечір'я Різдва Христового. Цього дня традиційно господині готують 12 пісних страв, оскільки ще триває Різдвяний піст, і кожна з яких щось символізує. Кутя – головна різдвяна страва на Святвечір. Це традиційна ритуальна страва новорічно-різдвяного циклу. Перед вечерею кутю ставлять на покутті, під образами, тобто на найпочеснішому в хаті місці. Звідси, очевидно, й назва – кутя.

Як гoтyють кyтю y рiзних рeгioнaх України

Класичною вважається кутя із зерен пшениці, маку, меду і горіхів (на півдні України — кутя з рису). Втім, її нерідко готують з перловки, рису, пшона і навіть бобальок – кульок з тіста. Традиційно, варилася кутя в глиняних горщиках. У деяких регіонах України (наприклад, на Полтавщині) до куті не додають ні маку, ні родзинок — лише пшеницю та узвар. В південній частині України кутю на покуть несла господиня, а діти тим часом відтворювали голоси домашньої птиці — на розплід.

Кутя по-київськи. Склянку пшениці замочують на ніч. Вранці відварюють до готовності на невеликому вогні і додають по 100 грамів тертого маку, подрібнених горіхів і промитих родзинок. Змішють і додають теплого розтопленого меду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кутя на січневі свята: коли готують багату, щедру та голодну кутю

Кутя по-лемківськи. У Карпатах поширена лемківська кутя з бобальок, які готуються напередодні. Бобальки роблять з прісного дріжджового тіста: розкатують і вирізають маленькі кульки діаметром, як 5 копійок. Печуть у духовці і лишають настоятися. Перед Різдвом бобальки змочують у воді, додають тертий мак, горіхи та мед.

Кутя по-полтавськи. На Полтавщині пшеницю заливають на ніч холодною водою в пропорції один до двох, а зранку варять на повільному вогні. Зварену кашу заливають узваром до консистенції густого супу. Узвар повинен бути концентрованим і солодким: його готують з яблук, груш і чорносливу. Родзинок, маку та інших компонентів не додають. За більш сучасним реецептом відварюють пшеничну крупу і додають заправку: товчений мак (попередньо замочений на кілька годин), горіхи, чорнослив або курагу, залиті теплою водою з медом. Усе змішується з готовою пшеничною крупою перед подачею на стіл і зазвичай кутя схожа не на кашу, а на суп. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оригінальна багата кутя на Різдво: рецепти куті з булгура та перловки

Кутя по-закарпатськи. На Закарпатті теж готують рідку кутю. Відвар з пшениці заливають узваром, додають води, в якій запарюється мак, мед за смаком, мелені горіхи і мелений мак.

Кутя по-львівськи. У Львові для приготування куті використовують пшеницю. Мак терли в макітрі макогоном: у місті ходить забобон, що дівчатам забoронено облизувати макогон, бо чоловік буде лисим. Додавали до куті волоські горіхи, родзинки та мед. Після святої вечері дівчата брали свої ложки і трясли ними на вулиці. З якого боку “забрeшуть” сoбаки, звідти й суджений прийде.

Кутя по-черкаськи. На Черкащині кутю часто готують з перлової крупи, яку відварюють, додають розтертий з цукром мак, крупно потовчені горіхи та родзинки, теплий мед. В черкаській куті смаколиків і заправок повинно бути багато, навіть додають трохи сушених ягід, переважно чорниці, щоби підкислити смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖКолядки на Різдво: коли колядують в Україні

Кутя по-тернопільськи. Пшеницю промивають і замочують на декілька годин. Потім відварюють на середньому вогні до готовності, час від часу помішуючи. Мак розтирають у макітрі до білого кольору. Зварену пшеницю заправляють маком, розчиненим медом або цукром, січеними горіхами та родзинками. 

Бойківська кутя. Страву готують традиційно із пшениці, маку, меду і горіхів. Інгредієнти треба підготувати наперед, мак розтерти, а пшеницю добре проварити, а потім усе слід ретельно вимішати. Подають кутю її густою. Особливість бойківської куті в тому, що до неї додають багато меду і маку, а  такі інгредієнти, як родзинки, курагу і чорнослив додають вкрай рідко, щоби не псувати традиційний смак страви.

Кутя по-рівненськи. Пшеницю замочують на ніч, вранці воду зливають так, щоби вода вкривала зерно на два пальці і варять до готовності. Заправляють її горіхами, курагою, родзинками, маком і розтопленим медом. Мак не труть і не замочують.

Кутя по-житомирськи. На Житомирщині готують«п’яну» кутю. Пшеницю або перловку заливають на півгодини холодною водою. Відціджують, заливають окропом і варять до готовності на слабкому вогні. У готову кашу додають розтертий мак, запарені на півгодини родзинки, дрібно мелені горіхи і курагу. Заливається кутя виноградним соком, додається ложка меду й ложка солодкого червоного вина.

Кутя по-луганськи. У східній Україні кутю готують з рису. Рис відварити, мак перетерти з двома-трьома чайними ложками цукру. Змішати охолоджений рис з маком, родзинками, горіхами і медом. Прикрашають таку кутю цукатами.

Кутя по-одеськи. У південній Одесі кутю готують із рису, додаючи мак, родзинки, горіхи та мед. Однак, дуже часто до одеської куті додають халву.

Кутя по-донецьки. У Донецькій області готують на Святвечір рисову кутю з вишнями. Для неї відварюють склянку рису і готують компот з вишень, або ж беруть вишні, консервовані у власному соку. У готовий рис додають ягоди з компоту, горіхи, заправляють вишневим соком або інколи узваром.

Кутя по-вінницьки. Вiнничaни гoтyють кyтю з пшeницi чи рисy. Maк рoзтирaють iз цyкрoм тa дoдaють дo вaрeнoї кaшi. Tyди додають вoлoськi гoрiхи, чoрнoслив тa рoдзинки.

Новини по темі