Що робити, якщо дитячий садочок не працює 31 грудня: чи законно це, на скільки часу може бути скорочено передсвятковий робочий день (пояснює юрист)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як чинити в ситуації, коли дитячий садок не працює 31 грудня? Чи законно це і що робити батькам, яким немає куди подіти дитину в робочий день? Розповідає юрист.

Поділитися:

Що робити, якщо 31 грудня припадає на робочий день і батьки працюють, а в дитячому садочку оголошують неробочий день? Чи законно це у державному закладі дошкільної освіти? Розбиралися у «Сніданку з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знижки до Нового року в супермаркетах: як розпізнати обман

У переддень Нового року вихователі у деяких садочках наполегливо просять не приводити дітей, або ж взагалі оголошують, що заклад 31 грудня не працює. Юрист Роман Бондаренко наголошує, що це незаконно, оскільки державний дитячий садочок повинен працювати згідно з чітким графіком, затвердженим державою. Якщо садочок приватний, його керівництво має право встановлювати будь-який режим роботи. Але зазвичай приватні садочки працюють 31 грудня, якщо це будній день, чого не скажеш про державні. Роман Бондаренко розповідає:

«Дошкільні заклади освіти 31 грудня, якщо це будній день, повинні працювати в звичному режимі. Єдине, що перед святами тривалість робочого дня скорочується на 1 годину».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харчування в дитячому садочку: що не так з меню та коли воно зміниться (ВІДЕО)

Якщо ж батьків просять не приводити дитину чи забрати її раніше, ці вимоги не правомірні, каже юрист. Роман Бондаренко оцінює це так:

«Це самодіяльність безпосередньо працівників закладу освіти. Батьки повинні керуватися тим, що у них такі ж права, як і у вихователів. І якщо вихователь хоче пів дня не працювати, то й батьки можуть пів дня не працювати, проте часто не мають такої можливості. Законодавство для всіх однакове, і в ньому передбачено скорочення передсвяткового робочого дня на 1 годину».

Що ж робити, якщо у садочку, який відвідує ваша дитина, виникла така ситуація? Юрист радить спочатку звернутися до директора закладу і нагадати йому, що законодавство одне для всіх. Якщо ж керівництво садочку ніяк не відреагує, наступний крок – звернення до департаменту освіти, якому підпорядковується цей заклад. Звісно, що в такому разі питання буде розглядатися вже після свят, але це буде звернення на перспективу: щоб подібне не повторювалося у майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим можуть бути небезпечні ялинкові прикраси для дітей? (коментує експерт з безпеки дітей)

Також дивіться відео, чи повинні діти прибирати в школі: коментар юриста:

Новини по темі