Нещодавно ви дізналися, як схуднути та покращити стан шкіри за допомогою вітаміну В6. Сьогодні наш експерт, дієтолог Галина Незговорова, розповіла про користь вітаміну В12 та у яких продуктах його найбільше.

Вітамін В12 або ціанокобаламін – вітамін групи В, який бере участь у кровотворенні та в процесі поділу клітин. Основними джерелами цього вітаміну є продукти тваринного походження.

Корисні властивості вітаміну:

1. Покращує стан нервової системи.

2. Попереджає розвиток депресії.

3. Допомагає подолати безсоння.

4. Стимулює імунітет.

5. Допомагає запобігти ожирінню.

6. Сприяє нормальному розвитку кісток (особливо у дітей).

Якщо ви часто відчуваєте слабкість та втратили апетит, вашому організму не вистачає вітаміну В12. Причинами нестачі ціанокобаламіну можуть бути:

1. Зменшення у раціоні продуктів тваринного походження.

2. Паління, зловживання алкоголем.

3. Надмірне вживання солодощів та газованих напоїв.

4. Атрофія слизової оболонки шлунку та захворювання кишечника.

5. Прийом медикаментів, що погіршують засвоєння вітаміну.

Добова потреба у вітаміні В12 для дорослої людини – 3 мкг, у період лактації та вагітності – 4 мкг

Вітамін В12 не втрачає своїх корисних властивостей під час термічної обробки, однак він швидко руйнується під дією світла.

Щоб отримати добову норму вітаміну, вживайте такі продукти тваринного походження:

1. Яйця.

2. Субпродукти.

3. Кефір, молоко. Читайте, як правильно пити молоко

4. Твердий сир.

5. Різні види м’яса.

Вегетаріанцям та людям літнього віку вітамін В12 можна отримувати додатково, наприклад, у складі вітамінних комплексів.