Як зберігають традиції у селі, де знімався фільм “Тіні забутих предків”: у “Світ навиворіт. Україна” покажуть репортаж Дмитра Комарова про стародавні обряди гуцулів

Світ навиворіт. Україна

У новому випуску «Світу навиворіт» Дмитро Комаров вирушить у гуцульське село Криворівня на Верховинщині.

Поділитися:

Дослідницький проєкт Дмитра Комарова Світ навиворіт. Україна повертається в ефір. Вже сьогодні о 20:30 на “1+1 Україна” покажуть новий випуск. Дмитро Комарова продовжує експедицію рідною Україною та покаже ексклюзивні матеріали, чим країна живе та як розвивається під час війни.

У новому випуску журналіст вирушить у гуцульське село Криворівня на Верховинщині. Воно вважається місцем сили, куди вже друге століття за натхненням приїжджає творча еліта. Колись тут гостювали Іван Франко, Леся Українка, Гнат Хоткевич, Михайло Грушевський. Одним з найвідоміших фактів про Криворівню є те, що саме завдяки поїздкам сюди Михайло Коцюбинський написав повість про українців та їхні традиції «Тіні забутих предків», а пізніше Сергій Параджанов зняв фільм за цією повістю.

Світ навиворіт. Україна 2024

Світ навиворіт. Україна 2024 Дмитро Комаров

Саме тут Дмитро Комаров дізнається більше про стародавні обряди гуцулів, зокрема на Різдво, адже коляда з Криворівні внесена до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Журналісту випаде можливість побувати у будинку, де гостював Михайло Коцюбинський, а також потрапити на службу у церкві, де працювала знімальна група фільму “Тіні забутих предків” Сергія Параджанова.

“Ми багато мандрували світом до повномасштабної війни світом і добре розуміємо, що такі саме традиції допомагають нації бути відомою на весь світ. Якщо ти памʼятаєш своє минуле, у тебе є майбутнє. Добре, що навіть зараз традиції зберігаються і не втрачаються. Взагалі сьогодні фокус всього світу — саме на Україні. З лютого 2022 року я жодного дня не був за кордоном та знімаю документальні проєкти виключно в Україні. І на фронті, і в тилу. І кожна нова зйомка захоплює все сильніше. Кожна зйомка — це черговий привід для гордості за Україну та Українців. Весь досвід, який ми здобули за 13 років створення “Світ навиворіт”, сьогодні ми використовуємо, щоб відкрити українцям Україну. Я навіть сам дивуюсь, як багато не знав про рідну країну - далеко не все знайдеш в інтернеті. А ось експедиційний формат допомагає знайти рідкісні та навіть майже невідомі речі. У 2024 році на глядачів чекає батато унікального, ексклюзивного, без перебільшення важливого документального матеріалу про Україну від нашої команди. Це історія, яку ми фіксуємо, і правда, яку має знати світ.”, — сказав Дмитро Комаров.

Світ навиворіт нові випуски

Документальний проєкт у найкращих традиціях “Світу навиворіт” покаже те, що зазвичай залишається за кадром: як готуються до традиційних ритуалів під час війни, чому вважають, що зараз збереження традицій особливо на часі. Дмитро Комаров побуває за лаштунками свята і покаже справжній зворотний бік унікальних українських традицій, якім вже сотні років. А також про те, як завдяки стародавнім обрядам діти Гуцульщини допомагають ЗСУ, які магічні події відбуваються в Карпатах зараз. Не пропустіть історії про сильних та незламних духом українців, щопʼятниці о 20:30 на “1+1 Україна”.

Новини по темі