Віра Кекелія у флешмобі #Красивасерцем: «У підлітковому віці я зупинилася за крок до анорексії»

Ведуча та співачка Віра Кекелія поділилася власними життєвими історіями булінгу у межах флешмобу #Красивасерцем.

Флешмоб #Красивасерцем піднімає важливі соціальні теми, які зачіпаються в сюжеті серіалу «Моя улюблена Страшко». Прем’єра серіалу відбулася 30 серпня на каналі 1+1. В межах флешмобу #Красивасерцем зірки та користувачі соціальних мереж діляться відвертими історіями булінгу, мобінгу, харасменту, сексизму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анна Різатдінова поділилася власною історією булінгу у флешмобі #Красивасерцем: «Мені говорили, що в мене закороткі ноги, і я ніколи не стану чемпіонкою»

Телеканал 1+1 представив нове відео із серії відвертих роликів за участі зірок, де вони діляться власними історіями пережитого булінгу. Цього разу своїми переживаннями з глядачами поділилася ведуча шоу «ЖВЛ», учасниця «Жіночого кварталу» та фіналістка одного з сезонів «Голосу країни» Віра Кекелія. Раніше про свої історії цькування вже розповіли співак MÉLOVIN, телеведуча Стася Ровінська, дизайнер Андре Тан, акторка Ірина Поплавська та гімнастка Анна Різатдінова.

Loading...

Віра Кекелія щиро розповіла про свої дитячі комплекси, пов’язані із зовнішністю, а також про жахливі наслідки, до яких може призвести несприйняття себе підлітком. Віра говорить:

Скільки я себе пам’ятаю, із самого дитинства я собі не подобалася, іноді навіть ненавиділа. Мене не влаштовували мої стегна, ноги, ніс. Моя фігура дуже рано сформувалася, а в школі всі були худі і низькі в порівнянні зі мною. Через це я думала, що якась «не така».

Віра згадує – найбільш критичною стала ситуація, коли вона досягла підліткового віку. Вона не могла дивитися на своє відображення в дзеркалі, часто плакала в своїй кімнаті, бо вважала себе найбільш некрасивою у світі дівчиною, і при цьому нікому не розповідала про свій стан, зокрема і батькам.

ФОТО: Instagram/kekeliavera

Батьки звернули увагу на те, що з Вірою щось коїться, лише тоді, коли вона екстремально схудла. Вона згадує:

У літо між 10 та 11 класом я дуже сильно схудла. Так, що мене у вересні ніхто не впізнав: ні однокласники, ні класна керівничка. Фактично я зупинилася за крок до анорексії.

Зупинитися і повернутися до здорового життя Вірі допомогла музика. Вона зізнається: улюблене хобі буквально повернуло її до життя та витіснило з голови руйнівні думки про недосконалу зовнішність.

ФОТО: Instagram/kekeliavera

Але батьки ставилися негативно до її захоплення, адже вважали професію музиканта несерйозною і такою, що не принесе нормальний дохід в майбутньому. Віра Кекелія згадує:

Якось мама вказала мені на вуличного музиканта і запитала, чи хочу я такого життя, такого способу заробітку. Але мої уявлення про музику завжди були іншими, я бачила себе на великій сцені.

За наполяганням батьків Віра пішла до університету навчатися на економіста.  Проте жодного дня не працювала за професією. Через невпевненість у собі та неприйняття батьками її хобі, Віра декілька разів кидала заняття музикою, але щоразу все починала знову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дизайнер Андре Тан про дитячі образи на маму, прагнення отримати схвалення від вітчима та булінг через професію – флешмоб #Красивасерцем

Віра Кекелія розповідає:

Музика мені приносила як багато задоволення, так і багато болю. У багатьох проєктах я намагалася брати участь, але в мене нічого не виходило через свою невпевненість, скутість, я не могла через комплекси повністю відкритися людям.

Віра Кекелія зізнається – все докорінно змінилося, коли вона стала мамою. Величезна, безумовна любов до сина сприяла тому, що вона полюбила і себе: зрозуміла, що вона гарна жінка, чудова дружина, мама, артистка, співачка. Саме з народженням сина і почалося її щасливе життя, говорить ведуча.

ФОТО: Instagram/kekeliavera

Про власне сприйняття краси Віра Кекелія розповідає:

Для мене красива людина – це коли від неї іде якесь сяйво. Це на якомусь рівні, який не бачить око, але відчуває душа і серце.

Флешмоб #Красивасерцем проходить за підтримки Громадської правозахисної організації «Ла Страда», яка працює для забезпечення ґендерної рівності, миробудування, запобігання ґендерно зумовленому насильству, зокрема, домашньому насильству, забезпечення прав дітей, сприяючи впровадженню стандартів прав людини в усіх сферах життя суспільства та держави. Свій коментар щодо ситуацій булінгу Віри Кекелії дала психологиня гарячих ліній ГО «Ла Страда-Україна» Валерія Бондар:

Все життя я боюсь, що мене назвуть товстою або товстим – знайоме переживання? Подібним з нами ділиться Віра Кікелія. В школі можна часто почути від однокласників або старшокласників, що ти маєш надмірну вагу, тобі потрібно схуднути, і ці висловлювання  відбуваються систематично. Іноді подібні слова можна почути від близьких людей, які не навмисно, але можуть сказати, що тобі потрібно доглядати за собою та своїм тілом. Після цих слів ми автоматично починаємо собі нав’язувати одну думку – «моє тіло жахливе». Тоді ми починаємо змушувати своє тіло змінюватись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: MÉLOVIN у флешмобі #Красивасерцем: «Про булінг батькам не говорив, поки мене не вдарили головою об стіну, і я потрапив до лікарні»

Чи часто ви думали про те, що таке взагалі анорексія? Якщо приходить на думку, що анорексія – це свідомий вибір людини, мушу сказати, що ні! Анорексія – не вибір і не дієта. Анорексія – це часткова або повна відмова від їжі, спровокована фізіологічними, психологічними і нервовими розладами.

Діагностувати анорексію взагалі складно. Часто вона припадає на вік, коли підліток дорослішає і стає дедалі більш самостійним. Коли батьки припиняють втручатися в його життя, а у такі особисті речі, як їжа чи відвідування туалету, і поготів. На одному із етапів, коли підліток вже не може самостійно контролювати своє тіло та здоров’я, він проживає доволі складний психологічний стан, який може призвести до негативних наслідків.

Є певні тривожні симптоми, за якими батьки можуть відслідковувати, чи не перебуває дитина в стресовому стані, чи немає в неї надмірного бажання скинути вагу або чи вже вона цього не робить. Відразу хочу зауважити, що не варто наганяти на себе та дитину паніку. Адже елементарне бажання поїсти на одинці не відразу означає, що дитина переживає складний період. Потрібно намагатись максимально бути стриманими, більше говорити з дитиною, бути максимально відкритими та готовими сприймати те, чим вона з вами ділиться.

Тривожні симптоми:
1. Дієта, підрахунок калорій, зменшення порції.
2. Зацикленість на образі тіла.
3. Бажання їсти наодинці.
4. Захопленість приготуванням їжі, але відмова їсти те, що приготував.
5. Нав'язливі ритуали навколо їжі.
6. Інтенсивні тренування.
7. Відвідування туалету після їжі.
8. Завдавання собі фізичних травм, спроби суїциду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стася Ровінська взяла участь у флешмобі #Красивасерцем та розповіла про булінг у шкільні роки і брак підтримки від батьків

Якщо вище вказані симптоми є систематичними, та стає помітно, що дитина швидко втрачає вагу, не варто гаяти час. Тут вже має бути втручання медичних працівників та робота як з  психотерапевтом, так і консультації психіатра. Хочу нагадати, що в Україні працює Національна гаряча лінія для дітей та молоді, яка функціонує за номерами 0 800 500 225 або  116 111, куди можна завжди звернутися за підтримкою та отримати психологічну консультацію. Важливим моментом у роботі гарячої лінії є те, що батьки можуть так само отримувати консультацію від психолога, як і дитина. Якщо потребуєте проговорення своєї ситуації, щоб знайти вихід – звертайтеся. Консультації на лінії є анонімними та безкоштовними.

До флешмобу #Красивасерцем у соцмережах може приєднатись будь-хто. Також підписуйтесь на особистий щоденник героїні ya_ne_strashko у Instagram. У ньому вона ділиться власними історіями, переживаннями та особистими проблемами, близькими кожному.

Loading...

Серіал «Моя улюблена Страшко» – це українська адаптація всесвітньо відомого колумбійського формату Betty la fea. У ньому розповідається історія Насті Глушко – талановитої розумниці, перфекціоністки, щирої і доброї дівчини, яка після підліткових травм у стосунках і невмілих експериментів з образами вирішила, що буде крутим фінансистом і обов'язково очолить велику компанію. Для цього вона вчилася довго і наполегливо, поки інші дівчата фарбувалися і ходили на шопінг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Актриса Ірина Поплавська у флешмобі #Красивасерцем розповіла про булінг через голос, свій шлях до професії та власне сприйняття краси

За сюжетом серіалу Настя потрапляє в компанію своєї мрії, але там вона «біла ворона». Головна героїня буде вчитися цінувати себе, приймати, не ховати навіть від себе свої справжні цілі. Також у серіалі піднімається питання мобінгу, сексизму, об'єктивації, спілкування в інтернеті та інші проблеми, з якими сьогодні стикаються люди.

Дивіться серіал «Моя улюблена Страшко» з понеділка по четвер о 20:45 на 1+1.

Більше новин