Стася Ровінська взяла участь у флешмобі #Красивасерцем та розповіла про булінг у шкільні роки і брак підтримки від батьків

Стася Ровінська взяла участь у флешмобі #Красивасерцем та поділилася власними історіями булінгу
Instagram/sia_rovinska

Ведуча та акторка Стася Ровінська поділилася власною історією булінгу у межах флешмобу #Красивасерцем.

Поділитися:

Флешмоб #Красивасерцем проходить в рамках обговорення важливих соціальних тем, піднятих у серіалі «Моя улюблена Страшко»,  прем’єра якого відбудеться вже 30 серпня о 20:45 на каналі 1+1. В межах цього флешмобу зірки та користувачі соціальних мереж діляться відвертими історіями булінгу, мобінгу, харасменту, сексизму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: MÉLOVIN у флешмобі #Красивасерцем: «Про булінг батькам не говорив, поки мене не вдарили головою об стіну, і я потрапив до лікарні»

Телеканал 1+1 сьогодні представив друге відео із серії відвертих роликів за участі зірок, де вони діляться своїми історіями цькування у тих чи інших життєвих ситуаціях. Власними історіями поділилася ведуча шоу «Твій день», акторка Стася Ровінська.

Стася Ровінська зізнається – у житті не раз стикалася з булінгом та браком підтримки від рідних людей. Вона говорить:

Коли я була маленькою, наді мною часто жартували через моє ім’я. Говорили, що воно якесь недівчаче, негарне. Був період, коли я соромилася свого імені. Мене звати Анастасія, але мене всі близькі, батьки, завжди називали лише Стасею. Був навіть нетривалий період у житті, коли в нових компаніях я представлялася як «Настя». Добре, що це несприйняття власного імені в мене вже позаду.

У шкільному віці Стася також страждала від цькування однокласників через зріст. Справа в тому, що дівчина пішла до школи дуже рано, у неповних 6 років, через те, звісно ж, була нижчою за своїх однокласників. Але все одно її низький зріст був приводом для булінгу.

Стася РовінськаФОТО: Instagram/sia_rovinska

Стася згадує:

Мої однокласники сильно наді мною глузували через зріст, називали мне карличкою, їм це видавалося дуже кумедним. Це було постійно. Я дуже засмучувалася через це, плакала, навіть питала у мами, чи в мене немає якоїсь хвороби, що я така низька. З часом у мене розвинувся комплекс, мені дуже хотілося бути непомітною.  Це був постійний стан пригніченості, який не давав мені розкритися.

Та, незважаючи ні на що, з посмішкою згадує Стасі, саме їй дістався найпопулярніший і найгарніший хлопець у школі. Зараз це її чоловік, який вчасно побачив її внутрішню красу.

Не лише у школі Стася Ровінська стикалася з булінгом. Вона зізнається: бути донькою відомих дітей дуже непросто. Деякі викладачі в театральному виші постійно говорили, що дівчина не має таланту, однокурсники заздрили, бо вважали, що всі ролі їй дістануться через сприяння батьків.

А ось саме підтримки найрадніших, батьків, Стасі все життя і не вистачало. Вона говорить:

Мені хотілося, щоб мене підтримували батьки. Проте мої батьки – найбільші мої критики. Їм завжди хотілося, щоб я була лише найкращою.

Стася згадує – у студентській виставі грала головну роль. Після прем’єри батьки їй сказали, що вона була найгіршою серед усіх акторів. І такі ситуації повної відсутності підтримки і навіть певного цькування від батьків траплялися з нею досить часто. Дівчина через це дуже засмучувалася, але одного разу вирішила – не буде такого моменту, коли будеш подобатися всім. Треба займатися улюбленою справою і завжди рухатися вперед, не звертаючи уваги на суб’єктивні оцінки інших.

Стася Ровінська говорить:

Мені дуже подобається фраза: роби, що повинен, і хай буде, що буде.

Також акторка радить не опускати рук у найскладніших, на перший погляд, життєвих ситуаціях. Наприклад, коли вона вийшла заміж у 21 рік і дуже швидко народила свого первістка, їй всі говорили, що про кар’єру їй тепер можна забути. Але тепер, маючи вже 3-х дітей і успішно поєднуючи їхнє виховання з кар’єрою телеведучої, Стася впевнена – немає нічого неможливого, треба лише вірити в себе.

Про красу Стася Ровінська говорить:

Для мене красива людина – це точно не про зовнішність. Краса в людині – це її серце, її думки і те, що вона транслює світу. Головне, щоб людина була красивою серцем, тому що лише наше серце показує, хто ми є насправді.

Флешмоб #Красивасерцем проходить за підтримки Громадської правозахисної організації «Ла Страда», яка працює для забезпечення ґендерної рівності, миробудування, запобігання ґендерно зумовленому насильству , зокрема, домашньому насильству, забезпечення прав дітей, сприяючи впровадженню стандартів прав людини в усіх сферах життя суспільства та держави. Свій коментар щодо ситуацій булінгу Стасі Ровінської дала Альона Кривуляк, директорка Департаменту гарячих ліній «Ла Страда». Вона відповіла на такі запитання:

Як відповідати на булінг через зовнішність?

Булінг, який базується на зовнішніх особливостях дитини, на сьогодні, на жаль, є одним з найпоширеніших.

Раджу завжди пам'ятати про те, що ми всі різні. І це нормально. У світі немає двох однакових людей (навіть близнюки мають свої відмінності). І кожен та кожна із нас особливі по-своєму.

Я пригадала історію зі свого підліткового життя. У зв'язку з тим, що я не носила брекет-систему, я мала і маю нерівні зуби. Свого часу, я дуже сильно через це комплексувала, оскільки мої однокласники постійно зосереджували на цьому свою увагу. Але одного дня я сама вирішила змінити відношення до свого нерівного зуба. І вирішила сама для себе, що це буде "моєю родзинкою", яка відрізняє мене від інших людей. І навіть в момент, коли я виросла і вже могла дозволити поставити собі брекет-систему, я, все одно, цього не зробила, адже не захотіла викорінювати "свою родзинку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я думала покинути кар’єру співачки»: солістка гурту Kazka розпочала флешмоб проти булінгу напередодні прем’єри серіалу «Моя улюблена Страшко»

До чого я веду? Дуже важливо любити та приймати себе і свої особливості. Не існує жодних ідеальних стандартів. У кожної людини свій ідеал. Комусь до вподоби бути худими, а інші кажуть, що краса в пишних пропорціях. Хтось вважає, що продовгуватий ніс виглядає жахливо, а хтось, називаючи такий профіль "грецьким», вважає його аристократичним. Тому варто пам'ятати, що ідеалів зовнішності просто не існує, адже у кожного свій особистий ідеал. Найголовніше – бути ідеалом для себе.

Які слова будуть доречні для батьків на підтримку дитини у такій ситуації?

Батьки повинні любити, поважати, приймати та цінувати свою дитину просто за те, що це є їхня дитина. Не забувайте нагадувати дітям, що найунікальніша дитина зростає саме у вашій сім'ї.

При цьому важливо зосереджувати увагу на тому, що ми всі різні і кожен та кожна з нас повинні любити себе. Батькам, до речі, варто вчити дитину любові до себе на власному прикладі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співачка Даша Астаф’єва висловилася проти хейту та булінгу – флешмоб #красивасерцем від каналу 1+1

Якщо ви бачите або відчуваєте, що ваша дитина є занепокоєною, тривожною, спробуйте вивести її на душевну розмову. Вислухайте, не насміхайтеся, не знецінюйте. Вашій дитині завжди потрібні ваші підтримка, захист та розуміння. І звичайні слова любові. Дітям інколи може здаватися, що вони не заслуговують любові лише тому, що хтось сказав, що вони не підпадають під якісь міфічні "стандарти краси". Покажіть їм зворотній бік. Покажіть, що ви їх любите просто тому, що вони – це вони.

Як перетворити булінг на трамплін на шляху до успіху?

Кожна дитина у своєму житті стикається з низкою проблем. Булінг – це одна із тих ситуацій, яка може нанести травмуючий відбиток на усе подальше життя людини. Досить часто, діти, які стикаються із булінгом, мають занижену самооцінку, не вміють відстоювати особисті кордони, легше піддаються маніпуляціям з боку оточуючих. Тому, аби не мати таких проблем у майбутньому, важливо вирішувати кожну складність у момент, коли вона відбувається (у тому числі, якщо ми говоримо і про булінг). Це нормально – просити про допомогу, не приховувати ситуацію булінгу, відстоювати свої межі і пояснювати іншим, де той Stop, який не можна переходити. Змінювати себе важливо лише тоді, коли ви самі цього хочете, а не хтось інший вам диктує чи нав'язує ці зміни. Відчувайте себе, своє тіло, свій емоційний стан. Любіть, цінуйте та поважайте себе. І самовдосконалюйтеся також тільки для себе і тільки тоді, коли ви самі відчуваєте, що хочете цього. Не слідуйте бажанням інших людей. Пам'ятайте, що ваша особливість і ваша унікальність у тому, якими ви народилися та стали.

До флешмобу #Красивасерцем у соцмережах може приєднатись будь-хто. Також підписуйтесь на особистий щоденник героїні ya_ne_strashko у Instagram. У ньому вона ділиться власними історіями, переживаннями та особистими проблемами, близькими кожному.

Український серіал «Моя улюблена Страшко» розповість історію Насті Глушко – талановитої розумниці, перфекціоністки, щирої і доброї дівчини, яка після підліткових травм у стосунках і невмілих експериментів з образами вирішила, що буде крутим фінансистом і обов'язково очолить велику компанію. Для цього вона вчилася довго і наполегливо, поки інші дівчата фарбувалися і ходили на шопінг. Настя потрапляє в компанію своєї мрії, але там вона «біла ворона». Протягом усіх серій Настя буде вчитися цінувати себе, приймати, не ховати навіть від себе свої справжні цілі. Також у серіалі піднімуть питання мобінгу, сексизму, об'єктивації, спілкування в інтернеті та інші проблеми, з якими сьогодні стикаються люди.

Над виробництвом серіалу на замовлення  1+1 працювала українська кінокомпанія «Кінороб». Прем’єра «Моя улюблена Страшко» відбудеться вже 30 серпня о 20:45 на телеканалі 1+1.