Дизайнер Андре Тан про дитячі образи на маму, прагнення отримати схвалення від вітчима та булінг через професію – флешмоб #Красивасерцем

Андре Тан  взял участь у флешмобі  #Красивасерцем та розповів про булінг
Instagram/andre_tan_official

Дизайнер Андре Тан в межах флешмобу #Красивасерцем розповів про булінг, який йому довелося пережити на шляху до успіху.

Поділитися:

Флешмоб #Красивасерцем проходить в рамках обговорення важливих соціальних тем, піднятих у серіалі «Моя улюблена Страшко»,  прем’єра якого відбудеться вже 30 серпня о 20:45 на каналі 1+1. В межах цього флешмобу зірки та користувачі соціальних мереж діляться відвертими історіями булінгу, мобінгу, харасменту, сексизму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стася Ровінська взяла участь у флешмобі #Красивасерцем та розповіла про булінг у шкільні роки і брак підтримки від батьків

Телеканал 1+1 сьогодні представив третє відео із серії відвертих роликів за участі зірок, де вони діляться власними історіями пережитого булінгу. Своїми життєвими історіями поділився відомий український дизайнер Андре Тан.

Андре Тан розповідає – у дитинстві та юності його життя було непростим. В один момент йому навіть довелося піти з дому, щоб вступити на навчання на професію своєї мрії – на дизайнера одягу. Адже ні мама, ні вітчим не підтримували його в цьому прагненні.

Андре ТанФОТО: Instagram/andre_tan_official

Також у Андре є дитячі образи на маму. Він згадує:

Моя мама – перфекціоніст. Я пам’ятаю, як я пошив свою першу спідницю і подарував її мамі. Але спідниця мамі зовсім не сподобалася. Мама сказала, що вона не так пошита, в ній є криві шви, і взагалі вона поганої якості. І жодного разу не вдягнула її. Я дуже сильно плакав, для мене такий вчинок мами був справжнім ножем в спину. Бо найбільш кохана і рідна людина мене не підтримала.

Непросто складалися стосунки Андре і з вітчимом. Він вважав, що шити одяг – це не чоловіча професія, і взагалі прагнув, щоб Андре допомагав йому продавати рибу на базарі. Проте схвалення вітчима було чи не найважливішим для Андре Тана довгий час. Він говорить:

У мене вже була купа нагород, мене визнавали дизайнером року, але все це тьмяніло перед визнанням вітчима. Він повірив в мене лише через 10 років і сказав: «Малий, ти крутий». Це визнання для мене є досі одним з найважливіших у житті.

Андре Тан говорить – в чомусь навіть вдячний вітчиму, адже бажання все життя йому щось доводити спонукало дизайнера до підкорення нових вершин. Проте свою доньку Соню він виховує зовсім по-іншому і говорить, що підтримає її у виборі будь-якої професії, коли дівчинка виросте і обере свій шлях.

Андре ТанФОТО: Instagram/andre_tan_official

Згадав Андре Тан і про епізоди булінгу зі сторони однокласників, а пізніше – колег. Андре розповідає:

У школі я дуже сильно дратував однолітків. Вони називали мене «швачка Марія», говорили, що моє хобі – це жіноча справа. Коли ж переїхав до Києва і заявив про себе, як про дизайнера, багато колег говорили, що я «хлопчик-одноденка» і просто вгадав тренд. Мене це дуже ображало, і хотів увесь час їм демонструвати, чого я насправді вартую.

З теплом в голосі Андре Тан згадує свою викладачку курсів крою та шиття. Саме вона придумала майбутньому дизайнеру псевдонім. Андре ділиться спогадами:

Вона сказала: «Хлопчику, ти далеко підеш, тобі потрібне міжнародне ім’я». І придумала «Андре Тан». Це була моя друга мама, всі мої божевільні ідеї вона підтримувала. Я дуже вдячний, що вона була у моєму житті.

Дизайнер говорить – найчастіше люди сходять з дистанції за 20 м до фінішу. Проте завжди треба йти до кінця, і тоді все вийде. Кожен з нас народжується з певною місією, але хтось чує своє серце, а хтось дослухається до батьків і суспільства.

Андре ТанФОТо: Instagram/andre_tan_official

Щодо зовнішньої краси людини Андре Тан говорить:

Якщо обирати між суперкрасивою і суперцікавою людиною, я оберу цікаву. Тому що класно, коли ти говориш з людиною, і вона – як непрочитана книга, а ти із захватом перегортаєш кожну сторінку. Це і є краса душі.

Флешмоб #Красивасерцем проходить за підтримки Громадської правозахисної організації «Ла Страда», яка працює для забезпечення ґендерної рівності, миробудування, запобігання ґендерно зумовленому насильству , зокрема, домашньому насильству, забезпечення прав дітей, сприяючи впровадженню стандартів прав людини в усіх сферах життя суспільства та держави. Свій коментар щодо ситуацій булінгу Андре Тана дала психологиня ГО «Ла Страда-Україна» Валерія Бондар:

Успішність у навчанні, особливості характеру чи зовнішності, вибір професії, та інше можуть стати основою для булінгу. Люди, які схильні до критики та приниження, довго не шукають причину для виплеску своєї невдоволеності чи агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співачка Даша Астаф’єва висловилася проти хейту та булінгу – флешмоб #красивасерцем від каналу 1+1

Стикнувшись з такою поведінкою в школі, не варто відповідати насильством на насильство. Потрібно вміти відстоювати власні кордони, але без застосування пресингу у відповідь чи просто мовчання. Якщо тут і зараз в такій ситуації ви відчуваєте, що потребуєте підтримки чи допомоги, не бійтеся за нею звернутись до людини, якій довіряєте, чи до психолога. Кожен з нас є особистістю, яка має власні смаки, вподобання та право на власні кордони.

Іноді буває, що в підлітковому віці батьки можуть вказувати, що потрібно одягати, з ким товаришувати та яку обрати професію в майбутньому. Ми часто чуємо такі ствердження як: «Дівчатка повинні вміти готувати та шити, а хлопчики – грати в футбол та розбиратись в машинах». Ці стереотипні думки, нам нав’язують ще з самого дитинства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: MÉLOVIN у флешмобі #Красивасерцем: «Про булінг батькам не говорив, поки мене не вдарили головою об стіну, і я потрапив до лікарні»

Існує багато причин, через які батьки не хочуть, щоб дитина обирала ту чи іншу спеціальність. Знову ж таки, ті самі стереотипи, з поділом на жіночі та чоловічі професії, та ті що, не приносять великий дохід. Однак тут важливо не переходити межу і не намагатися реалізувати власні мрії у своїй дитині. Краще створити умови, які б сприяли виявленню її інтересів, нахилів та здібностей і саме головне підтримувати на її шляху. Головне – вміти слухати та ЧУТИ, чим з нами ділиться дитина, чи то успіхами, чи своїми побоюваннями.

Якщо згадати приклади успішних та відомих людей, майже більшість з них  стикались з булінгом в школі, виникали не порозуміння з батьками, були складні моменти в житті, втрата віри у власні сили, але, попри все, людина докладала зусиль для досягнення своєї мрії.

Головне розуміти одне – все варто розпочинати з себе. В тому числі протидіяти булінгу, насильству та подоланню стереотипів.

У випадку булінгу, та просто для того, щоб отримати підтримку, ви завжди можете звернутись за консультацією на Національну гарячу лінію для дітей та молоді @childhotline або за телефонами: 116111, 0800 500 225.

До флешмобу #Красивасерцем у соцмережах може приєднатись будь-хто. Також підписуйтесь на особистий щоденник героїні ya_ne_strashko у Instagram. У ньому вона ділиться власними історіями, переживаннями та особистими проблемами, близькими кожному.

Український серіал «Моя улюблена Страшко» розповість історію Насті Глушко – талановитої розумниці, перфекціоністки, щирої і доброї дівчини, яка після підліткових травм у стосунках і невмілих експериментів з образами вирішила, що буде крутим фінансистом і обов'язково очолить велику компанію. Для цього вона вчилася довго і наполегливо, поки інші дівчата фарбувалися і ходили на шопінг. Настя потрапляє в компанію своєї мрії, але там вона «біла ворона». Протягом усіх серій Настя буде вчитися цінувати себе, приймати, не ховати навіть від себе свої справжні цілі. Також у серіалі піднімуть питання мобінгу, сексизму, об'єктивації, спілкування в інтернеті та інші проблеми, з якими сьогодні стикаються люди.

Над виробництвом серіалу на замовлення  1+1 працювала українська кінокомпанія «Кінороб». Прем’єра «Моя улюблена Страшко» відбудеться вже 30 серпня о 20:45 на телеканалі 1+1.