MÉLOVIN у флешмобі #Красивасерцем: «Про булінг батькам не говорив, поки мене не вдарили головою об стіну, і я потрапив до лікарні»

Меловін розповів про булінг у школі в межах флешмобу #Красивасерцем
Instagram/melovin_official

До прем’єри серіалу «Моя улюблена Страшко» триває флешмоб від 1+1 під хештегом #Красивасерцем, в рамках якого зірки та користувачі соціальних мереж діляться відвертими історіями булінгу, мобінгу, харасменту, сексизму.

Поділитися:

Вже 30 серпня о 20:45 на телеканалі 1+1 відбудеться довгоочікувана прем’єра україномовного серіалу «Моя улюблена Страшко», в якому головні ролі виконають молода українська акторка, випускниця майстерні Льва Сомова Ірина Поплавська та актор театру та кіно Олександр Соколов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я думала покинути кар’єру співачки»: солістка гурту Kazka розпочала флешмоб проти булінгу напередодні прем’єри серіалу «Моя улюблена Страшко»

Наразі триває флешмоб від 1+1 під хештегом #Красивасерцем, в рамках якого зірки та користувачі соціальних мереж діляться відвертими історіями булінгу, мобінгу, харасменту, сексизму. Він допомагає людям, які стикаються із такими проблемами, відчути підтримку від зірок та підписників, що також пережили психологічний тиск. Із такими проблемами і зіштовхнеться героїня серіалу «Моя улюблена Страшко» Настя Глушко.

Сьогодні телеканал 1+1 представив перше відео із серії відвертих роликів, у яких зірки діляться власними історіями булінгу. Серія відео стане продовженням флешмобу #Красивасерцем, а нові розповіді зірок можна буде знайти на офіційній сторінці 1+1 в YouTube. Першим поділився своєю історією епатажний співак MÉLOVIN.

Артист розповів, що сам неодноразово ставав жертвою психологічного тиску не лише у школі, але й у професійному середовищі.

MÉLOVIN зізнається:

Я завжди розумів, що буду артистом, а це часом бісило інших. Із булінгом я зіштовхнувся в третьому класі, коли на новорічному святі приміряв образ Вєрки Сердючки. З того моменту все і розпочалося. Мені кричали: «Чому ти ідеш у чоловічий туалет», мене ловили у коридорах, кидали рюкзак, плювали у стакан із соком, викидали речі у вікно.

Також співак розповідає, що весь час пропадав у кабінеті музики – це було те місце, де він почувався «у своїй тарілці». Натомість хлопець тікав з математики, фізики і йшов грати на фортепіано. MÉLOVIN  говорить:

Я хотів бути співаком і жив своєю мрією, і це давало мені сили, бо через булінг я плакав дуже багато, просто навзрид. Довгий час нічого не розповідав батькам, доки мене не вдарили дуже сильно головою об стіну, і я не потрапив до лікарні. Тоді до школи прийшов мій батько та заступивася за мене. Але якби не булінг – я би не сидів перед вами. Хочеться, щоб люди, які стикаються із булінгом, знали, що незважаючи ні на що, варто досягати своєї мрії.

MÉLOVIN пригадав, як зіштовхнувся із булінгом під час участі у Євробаченні 2018 року. Артист зазначив, що колеги, відомі артисти, якими він захоплювався, принижували його у соціальних мережах, називали «катарактою», через лінзу в оці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В мережі з'явилася особиста сторінка героїні серіалу «Моя улюблена Страшко»

Також у відео артист розповів, що саме для нього краса, та пригадав, з чим зіштовхнувся після нещодавнього камінгаута, коли зізнався, що однаково його приваблюють як жінки, так і чоловіки.

Меловін СтрашкоФОТО: Instagram/melovin_official

Флешмоб #Красивасерцем проходить за підтримки Громадської правозахисної організації «Ла Страда», яка працює для забезпечення ґендерної рівності, миробудування, запобігання ґендерно зумовленому насильству , зокрема, домашньому насильству, забезпечення прав дітей, сприяючи впровадженню стандартів прав людини в усіх сферах життя суспільства та держави. Свій коментар щодо булінгу MÉLOVIN у школі дала Тетяна Харьківська, менеджерка соціальної сфери ГО «Ла Страда-Україна». Вона говорить:

«Явище булінгу – надзвичайно поширене на сьогоднішній день. Кожна третя дитина стикається із ситуацією булінгу в освітньому середовищі. Глузувати можуть із тих, хто має проблеми із зовнішністю, надмірну чи замалу вагу тіла, високий чи низький зріст, фізичні особливості, нестандартну сексуальну орієнтацію тощо. Часто від булінгу можуть страждати і діти, які не мають сучасних речей чи одягу, слухають якусь непопулярну музику, або не підписані на відомих відеоблогерів. Також це можуть бути ті, хто колись потрапив у незручну ситуацію на очах у інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співачка Даша Астаф’єва висловилася проти хейту та булінгу – флешмоб #красивасерцем від каналу 1+1

Основними причинами виникнення булінгу (цькування) у міжособистісних взаєминах можуть бути різні чинники, які можна поєднати у чотири групи: особистісні, сімейні, соціальні, оточення (середовище). Якщо із особистими, і сімейними більш менш зрозуміло, то я б хотіла зосередити увагу на соціальних чинниках, до яких відносяться:

  • ґендерні стереотипи (якраз приклад із MELOVIN нам це й показує);
  • сексуальна орієнтація: про поширення булінгу за ознакою сексуальної орієнтації свідчать результати дослідження, проведеного ВБО «Точка опори» у 2018 році, згідно з яким 48,7% опитаних ЛГБТ-учнів та учениць почувають себе у небезпеці в закладі освіти через свою сексуальну орієнтацію;
  • соціальна та економічна нерівність – є досить розповсюдженою причиною булінгу в закладі освіти: учні/учениці із забезпечених сімей або з сімей з високим соціальним статусом можуть зневажливо ставитися до учнів/учениць із малозабезпечених сімей;
  • представники етнічних меншин, вимушено переміщені особи, мігранти частіше за інших підпадають під булінг в закладі освіти навіть з боку вчителів/вчительок.

Що робити хлопцеві чи дівчині в школі, які не відповідають гендерним стереотипам поведінки?

А ми не маємо відповідати жодним стереотипам. Мені б хотілося, щоб хлопці і дівчата, які опинилися в ситуації булінгу, в жодному разі не звинувачували себе, і не шукали виправдання кривднику. Ніхто не має права порушувати ваші кордони, принижувати чи ображати. Така поведінка неприйнятна. Дійте! Просіть про допомогу і в жодному разу не замовчуйте  ситуацію булінгу. Кожна людина – це особистість. Ми всі різні, але рівні. Розвивайтесь, самовиражайтеся, будьте крутими в справі яка вам подобається: у спорті, творчості, мистецтві.

Чому діти, яких булять, рідко звертаються за допомогою до дорослих (вчителів, батьків)?

Діти, які страждають від булінгу, частіше за все, мають занижену самооцінку, психічні порушення (страх, тривога, байдужість), відсторонення від спілкування, самотність, небажання ходити до школи, схильність до правопорушень, суїцидальні наміри, формування залежностей.... і цей список можна продовжувати. При спілкуванні із дітьми на Національній гарячій лінії для дітей та молоді я помітила, що є величезна недовіра до дорослих. І що ситуація може змінитися тільки після того, як ми проговорюємо із нашими абонентами алгоритм дій і показуємо позитивні приклади дітей, які змогли вийти із ситуації булінгу, звернувшись по допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стала відома дата прем’єри серіалу «Моя улюблена Страшко» на 1+1

Який вихід із ситуації?

Я завжди говорю – безвихідних ситуацій не існує, ми просто лінуємося знайти той самий варіант вирішення проблеми. В Україні діє Закон "Про булінг", відповідно до якого булер буде нести адміністративну відповідальність за свої вчинки, а якщо йому менше 16, то будуть відповідати батьки або особа, що їх заміняє: платити штраф, виконувати громадські роботи. Головне не мовчати!

Якщо ви або хтось із ваших знайомих опинилися в ситуації булінгу – не мовчіть!

Зверніться по допомогу до спеціалістів: до поліції за номером 102, шкільного психолога, вчителя, Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, освітнього омбуцмена, будь-якого дорослого, кому дитина довіряє. Якщо потрібна підтримка юридична чи психологічна, ви завжди можете звернутися на Національну гарячу лінію для дітей та молоді за консультацією. Безкоштовно, анонімно та конфіденційно, за номером телефону 116 111 або 0 800 500 225 (пн-пт з 9.00 до 21.00 сб.-нд з 10.00 до 18.00). Або за номером 15-47 можна звернутися на державну гарячу лінію для потерпілих від домашнього насилля».

До флешмобу #Красивасерцем у соцмережах може приєднатись кожен охочий. Також підписуйтесь на особистий щоденник героїні ya_ne_strashko у Instagram. У ньому вона ділиться власними історіями, переживаннями та особистими проблемами, близькими кожному.

Україномовний серіал «Моя улюблена Страшко» розповість історію Насті Глушко – талановитої розумниці, перфекціоністки, щирої і доброї дівчини. Яка після підліткових травм у стосунках і невмілих експериментів з образами вирішила, що буде крутим фінансистом і обов'язково очолить велику компанію. Для цього вона вчилася довго і наполегливо, поки інші дівчата фарбувалися і ходили на шопінг. Настя потрапляє в компанію своєї мрії, але там вона «біла ворона». Протягом серіалу Настя буде вчитися цінувати себе, приймати, не ховати навіть від себе свої справжні цілі. Також у серіалі піднімуть питання мобінгу, сексизму, об'єктивації, спілкування в інтернеті та інші проблеми, з якими сьогодні стикаються люди.

Над виробництвом серіалу на замовлення  1+1 працювала українська кінокомпанія «Кінороб». Прем’єра «Моя улюблена Страшко» відбудеться вже 30 серпня о 20:45 на телеканалі 1+1.