Коли католицький Великдень 2022: дата одного з головних релігійних свят

Дата католицької Пасхи 2022 Україна та Європа.

За даними ООН, більше ніж 4.5 мільйонів українців залишили свою країну, рятуючи своє життя та своїх рідних від війни, яку розв'язала росія проти України. Більшість з них перебуває на прихистку у європейських країнах, де найпоширенішою релігією є християнство, а саме католицизм. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що чекає Україну: великі зміни та коли закінчиться війна (прогнози астрологів)

Коли відзначається Великдень 2022: католики

Отже, католицька Пасха відмічається у неділю, 17 квітня. Це означає, що вже цього тижня католики святкуватимуть одне з найбільш важливих релігійних свят. Проте слід зазначити, що щороку дата Великодня змінюється. Читайте, чому щороку змінюється дата святкування.

Католицька Пасха 2022: прикмети на традиції

На католицький Великдень існує багато традицій та прикмет, які дуже схожі або навіть ідентичні з традиціями православної Пасхи. Натомість в родинах католиків не заведено випікати паски, які заведено робити на православний Великдень, проте якщо ви хочете поласувати смачною випічкою, можете прочитати, як зробити шоколадку паску за рецептом Руслана Сенічкіна. Але є одна традиція, якої дотримується кожна католицька родина — фарбують у різні яскраві кольори яйця та прикрашають свій двір, вікна та двері. Кожен колір яйця має своє значення:

  • жовтий — просвітлення та мудрість;
  • зелений — молодість та невинність;
  • синій — холод;
  • помаранчевий — сила,
  • витривалість, амбіції;
  • білий — чистота;
  • червоний — жертовна смерть Христа.

У кожної країни можуть бути свої особливості традиційного пасхального столу, проте найпоширенішим символом католицької Пасхи є шоколадний заєць. Діти в цей день дарують зроблені власноруч свічки у формі зайчиків, отримуючи можливість збирати шоколадні яйця та інші солодощі. Ними, так само як і яйцями, прикрашають будинки та двір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень з 1+1: Перевірені рецепти, вражаючі ідеї і телесюрпризи

Також варто враховувати, чи буде вихідний день на католицьку Пасху 2022. В Україні не виділяється додатковий вихідний після святкування в неділю, але в європейських країнах можуть бути відмінності: варто перевіряти інформацію саме по тій країні, яка вас цікавить. Також не забувайте, що у більшості європейських країнах неділя є вихідним днем для усіх: тобто можуть бути закрити навіть аптеки та продуктові магазини.

Більше новин