Оригінальна багата кутя на Різдво: рецепти куті з булгура та перловки

Як просто приготувати кутю з булгура та перловки: булгур не потріно замочувати, а перловку – відварювати.

Кутя – символічна традиційна ритуальна страва. Багату кутю традиційно готують на Святвечір перед Різдвом. Різдвяний піст ще триває, а отже для куті на Святвечір використовуються пісні інгредієнти. Цікаво, що головні інгредієнти куті дуже символічні: зерно символізує вічне життя і достаток, мак і горіхи – багатство і родючість, а мед – райське блаженство і благополуччя. Оскільки багата кутя на Різдво має бути пісною, в кашу не можна додавати масло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святий вечір: як приготувати багату кутю (традиційний рецепт з пшениці)

Кутя буває різною: в залежності від свята господині готують і багату кутю, і щедру, і голодну. Читайте, коли та яку кутю готують. Традиційна кутя з пшениці готується на Різдво у різних регіонах України. Окрім пшеничної, ще буває кутя з рису, яку дуже люблять діти. Можна приготувати і кутю з інших видів круп: пропонуємо оригінальні рецепти "кутя з булгура" та "кутя з перловки", якими поділився знаменитий кухар та популяризатор української кухні Євген Клопотенко.

КУТЯ З БУЛГУРА

Інгредієнти (на 4 порції):

  • Булгур — 250-300 г 
  • Сушена журавлина — 50 г 
  • Сік одного лайма
  • Мак — 50 г
  • Родзинки — 30 г
  • Волоський горіх — 50 г 
  • Мед — 1 ст. л.

Як приготувати кутю з булгура:

1. Варити булгур до готовності (хвилин 15). Відкинути на друшляк і промити холодною водою.

2. Мак запарити окропом, дати йому набрякнути 30 хв, процідити через сито і перетерти в ступі або чаші блендера.

3. У невеликій мисці змішати всі інгредієнти, присмачити медом і соком лайма. Дати страві відпочити мінімум 30 хв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Різдво в Україні святкують 7 січня, а не 25 грудня

Кутя з перловки

Інгредієнти

  • 250-300 г — перлова крупа
  • 50 г — журавлина (сушена)
  • сік половинки лимону
  • 50 г — мак
  • 30 г — изюм
  • 50 г — грецкие орехи
  • 1 ст. л — мед

Рецепт приготування куті з перловки

1. Перлову крупу промиваємо і замочуємо в холодній воді на ніч при кімнатній температурі.

2. Мак запарюємо окропом, даємо йому набрякнути 30 хвилин, проціджуємо через сито і перетираємо в ступі або чаші блендера.

3. У невеликій мисці змішуємо всі інгредієнти, добре перемішуємо, заправляємо медом і лимонним соком. Даємо настоятися мінімум 30 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колядки на Різдво: коли колядують в Україні

Як українська щедрівка стала гімном Різдва:

Loading...

Більше новин