Кутя – символічна традиційна ритуальна страва. Багату кутю традиційно готують на Святвечір перед Різдвом. Різдвяний піст ще триває, а отже для куті на Святвечір використовуються пісні інгредієнти. Цікаво, що головні інгредієнти куті дуже символічні: зерно символізує вічне життя і достаток, мак і горіхи – багатство і родючість, а мед – райське блаженство і благополуччя. Оскільки багата кутя на Різдво має бути пісною, в кашу не можна додавати масло.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святий вечір: як приготувати багату кутю (традиційний рецепт з пшениці)
Кутя буває різною: в залежності від свята господині готують і багату кутю, і щедру, і голодну. Читайте, коли та яку кутю готують. Традиційна кутя з пшениці готується на Різдво у різних регіонах України. Окрім пшеничної, ще буває кутя з рису, яку дуже люблять діти. Можна приготувати і кутю з інших видів круп: пропонуємо оригінальні рецепти "кутя з булгура" та "кутя з перловки", якими поділився знаменитий кухар та популяризатор української кухні Євген Клопотенко.
Інгредієнти (на 4 порції):
Як приготувати кутю з булгура:
1. Варити булгур до готовності (хвилин 15). Відкинути на друшляк і промити холодною водою.
2. Мак запарити окропом, дати йому набрякнути 30 хв, процідити через сито і перетерти в ступі або чаші блендера.
3. У невеликій мисці змішати всі інгредієнти, присмачити медом і соком лайма. Дати страві відпочити мінімум 30 хв.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Різдво в Україні святкують 7 січня, а не 25 грудня
Інгредієнти
1. Перлову крупу промиваємо і замочуємо в холодній воді на ніч при кімнатній температурі.
2. Мак запарюємо окропом, даємо йому набрякнути 30 хвилин, проціджуємо через сито і перетираємо в ступі або чаші блендера.
3. У невеликій мисці змішуємо всі інгредієнти, добре перемішуємо, заправляємо медом і лимонним соком. Даємо настоятися мінімум 30 хвилин.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колядки на Різдво: коли колядують в Україні
Як українська щедрівка стала гімном Різдва:
Loading...