Традиційно 19 серпня за церковним календарем віряни відзначають Яблучний Спас 2022. Якщо на Перший Медовий Спас або Маковія особливо споживають мед, страви з маку, то на Яблучний Спас заведено особливо додавати у святвокві страви яблуки нового врожаю. Вважається, що на Яблучний Спас яблука мають особливу цілющу силу. Наші предки освячували яблука у храмі, а потім, перш ніж з'їсти їх, казали: "Що надумано — збудеться, що збудеться — не минається".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Другий Спас: що святять на яблучний Спас (обов'язкові складові кошика в храм на 19 серпня)
Після освячення люди йшли святкувати і накривали щедрий стіл. Госпдині традиційно готували частування з яблуками: пироги, млинці, запікали яблука тощо. Ми пропонуємо найкращі рецепти з яблук на Яблучний Спас.
Для приготування яблук запечених з ягодами необхідно взяти наступні продукти:
Як приготувати яблука запечені з ягодами:
►Яблука помити та обережно вирізати серцевину.
►Опустити в окріп на 1-2 хвилини та просушити.
►Наповнити середину яблука ягодами (можна використовувати родзинки та сушені фрукти) та полити медом.
►Викласти на форму та запекти в духовці при 180 °С приблизно 15-20 хвилин.
►Готові яблука прикрасити цукровою пудрою (гілочками м'яти, ягодами, корицею, горішками)
Для приготування яблучного пирога на Яблочний Спас необхідно взяти наступні продукти:
Для приготування яблучного пирога необхідно:
►Яблука очистити від шкірки, видалити серединку, порізати кубиками та обваляти в борошні.
►Збити цукор з яйцями та додати сік з 1/2 лимону.
►Додати просіяне борошно, розпушувач для тіста та дрібку солі.
►Всі інгредієнти ретельно перемішати.
►Додайте до отриманої суміші розтоплене вершкове масло та ще раз перемішайте.
►Змастіть форму вершковим маслом та присипте її сухарями.
►Вилийте половину тіста, викладіть начинку з яблук та залийте рештою тіста.
►Поставте випікати яблучний пиріг у розігріту до 180 С духовку приблизно на 30 хвилин.
►Готовий яблучний пиріг на Яблучний Спас посипте цукровою пудрою та подавайте до святкового столу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-3 рецепти до Яблучного Спаса, які полонять твоє серце
Для приготування яблучних мафінів необхідно взяти наступні продукти:
Для приготування яблучних мафінів необхідно:
►Змішати в ємності яйця, цукор та додати олію.
►Додати до отриманої суміші просіяне борошно, розпушувач та сіль.
►Ретельно перемішати всі інгредієнти до однорідної маси.
►Одне яблуко необхідно очистити від шкірки та потерти на крупній тертці.
►Додати натерте яблуко до тіста та ретельно перемішати.
►Змастіть форми для мафінів олією та викладіть тісто.
►Решту яблук очистіть та розріжте на половинки. Наріжте тоненькими смужками, але не дорізаючи половинки до кінця яблука (це краще робити довгим тоненьким ножем).
►Викладіть розрізані половинки яблук зверху на тісто та випікайте у розігрітій духовці (180 С) приблизно 30 хвилин.
►Готові мафіни посипте цукровою пудрою та подавайте до столу.
Смачного!