Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

Другий Спас: що святять на яблучний Спас (обов'язкові складові кошика в храм на 19 серпня)

спас яблочний
19 серпня відзначається Другий Великий Спас, який ще має назву яблучний Спас або Преображення Господнє. Що святять на яблучний Спас згідно з стародавніми традиціями?

Другий яблочний Спас кожного року відзначається 19 серпня. Це свято вважається вірянами одним з надвеликих у церковному календарі  — третім святом після Різдва та Великодня. Яблучний Спас символізує закінчення літа та настання осені. В народі навіть існує приказка — «Яблочний Спас – пішло літо від нас».

Що святять на яблучний Спас

Яблучний Спас пов'язаний зі святом врожаю, бо припадає на період дозрівання фруктів, овочів та збору меду. Тому, за стародавніми традиціями, на свято другого Спаса віряни йдуть до церкви та освячують фрукти й овочі нового урожаю. 

До святкового кошика обов'язково треба покласти яблука. Також можна покласти груші, виноград, сливи, помідори, моркву, цибулю та інші достиглі овочі. В цей день можна святити мед та випічку з яблуками. За народними традиціями на Спас також  заведено освячувати колоски пшениці та жита, васильки та чорнобривці. 

На свято Другого Спасу заборонено нести в храм та освячувати алкоголь та м'ясні вироби. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Другий Яблучний Спас: історія свята, традиції та прикмети

що освячувати в храмы на яблучний Спас

Що можна їсти на другий Спас

На Яблучний Спас хазяйки пекли пироги з яблуками, готувати компоти, ліпили вареники. На свято другого Спасу випікають першу хлібину з муки нового врожаю. Після повернення з церкви віряни пригощали освяченими яблуками сусідів та знайомих. Господині готували вечерю зі смачними стравами та накривали святкові столи. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молода картопля з маком та салат з бринзою: пригадуємо давні українські рецепти з дослідницею гастрономічної культури Оленою Брайченко

Другий Спас припадає на період строгого Успенського посту, тому святкові страви були, переважно, з борошна, овочей та фруктів, але у цей день дозволялося скуштувати трохи страв з риби та випити келих вина. 

На яблучний Спас, після відвідування церкви та святкової вечері віряни, традиційно, виходили в сади та збирали яблука нового врожаю. 

що можна робити на свято Спасу

2021-08-16
Новини
Новини