Улітку спека зневоднює твій організм, тож варто ретельно стежити за водним балансом. Нескінченно пити просту воду – набридає, навіть лимонади не розрадять одноманітність. Та напої з цієї добірки перевернуть твою уяву. Ти переконаєшся, що рятуватися від спеки приємно і дуже смачно. Готуй лід і обирай свій улюблений прохолодний напій на цей сезон.
Бузина цвіте з травня до липня, тож зараз саме час готувати напій довгожителів. Так, здавна українці були переконані, що бузина рятує від цілої низки хвороб. А сьогодні цей напій врятує тебе ще й від спеки за вікном.
Як приготувати бузиновий лимонад
1. Кип’ятимо 3 л води та даємо їй трохи охолонути.
2. Нарізаємо шматочками 1 лимон.
3. До бузинового цвіту (приблизно 15 гілочок) додаємо нарізаний лимон, лимонну кислоту на кінчику ножа і 200 г цукру. Заливаємо водою.
3. Залишаємо суміш на добу в прохолодному місці – бродити.
4. Готовий лимонад проціджуємо. Замість цукру в готовий напій можна додати мед за смаком.
Напій із тархуну був винайдений у 19 столітті і залишається фаворитом багатьох дотепер. Його виробляють із однойменної трави, яка робить цей смачний напій ще й неймовірно корисним.
Будь готова, що домашній тархун матиме більш жовтуватий відтінок у порівнянні з магазинним. Виробники часто застосовують зелені пляшки або ж додають барвники. Твій літній коктейль анітрохи не зашкодить здоров’ю і потішить у спекотний день.
Фото: GettyImages
Як приготувати тархун
1. Дрібно нарізаємо 100 грамів тархуну. Заливаємо малою кількістю окропу та залишаємо на годину.
2. Додаємо 1 столову ложку цукру та сік 1 лимона. Ретельно перемішуємо.
3. Заливаємо гарячою водою – приблизно 2,5 л. Можна додати кілька шматочків лимона чи лайма.
4. Даємо напою настоятися. Ідеально залишати його на ніч. Зранку цідимо тархун через дрібне сито чи марлю і насолоджуємося.
Цей напій просто незамінний для спекотного літа. Він точно ще не встиг тобі набриднути. А головне – можна гратися з рецептурою, змінюючи кількість інгредієнтів за власним смаком!
До речі, замість зеленого базиліку можна взяти фіолетовий – тоді твій лимонад набуде фантастичного рожевого кольору без жодних барвників.
Як приготувати базиліковий лимонад
1. У посудину складаємо 2-3 гілочки базиліку, 2 чайні ложки цукру чи меду та заливаємо 500 мл гарячої води – але не окропу. Розмішуємо.
Регулюй кількість підсолоджувачів за смаком. Якщо ти не проти, аби лимонад вийшов кислим, їх узагалі можна не додавати – так він буде кориснішим.
2. Залишаємо напій настоятися, доки він не охолоне до кімнатної температури. Виймаємо гілочки базиліку.
3. Потроху додаємо сік лимона за смаком.
Якщо ти обрала фіолетовий базилік, то з додаванням лимонного соку напій змінюватиме колір із синього на рожевий. Дивовижне видовище!
Базиліковий лимонад класний ще й тим, що в нього можна додавати улюблені ягоди. Наприклад, із полуницею він смакуватиме навіть краще.
Це менш незвичний, проте мегакорисний детокс-напій. Він збагатить організм вітамінами А, В, С і Е. Аж не віриться, наскільки він простий у приготуванні і як пасує твоєму літу!
Як приготувати огіркову воду
1. Позбавляємо огірок від шкірки та нарізаємо тонкими кружальцями.
2. Викладаємо його на дно посудини та засипаємо льодом, щоб той не сплив.
3. Додаємо будь-який фрукт чи ягоду, листя м’яти та все, чого душа попросить. Огірок не має яскравого смаку, тож він слугуватиме класною базою, наприклад, для апельсина, ківі чи ананаса.
4. Заливаємо водою та залишаємо настоятися принаймні на годину, а краще – на ніч.
Напої з шипшини доречні не лише взимку. Влітку лимонад з її ягід бездоганно смакує й тамує спрагу. Бери рецепт на озброєння: він забере у тебе мінімум зусиль, якщо використати готовий шипшиновий сироп.
Як приготувати шипшиновий лимонад
1. Вичавлюємо сік 2 лимонів та відділяємо білки 2 яєць.
2. Білки, лимонний сік та шипшиновий сироп збиваємо міксером упродовж 2 хвилин – доки суміш спіниться.
3. Проціджуємо суміш через дрібне сито та розливаємо у склянки. Додаємо газовану воду – і можна смакувати.
Читай також:
1. 3 елементарні страви на обід, що врятують тебе цього спекотного літа
2. 5 полуничних десертів, якими треба встигнути поласувати цього літа
3. Готуємо за 15 хвилин! Рецепти кулінарних шедеврів від Євгена Клопотенка
4. Смачні та корисні канапки від Руслана Сєнічкіна
5. Рецепт корисних сирників від Аніти Луценко
6. Пальчики оближеш: 3 страви, що перевернуть ваше уявлення про банан