Традиційний рецепт калити до свята Андрія

Як спекти калиту до дня святого Андрія?

Калита — це обрядовий корж, який готують на свято Андрія. День Андрія з 2023 року святкують 30 листопада. Калиту готували з маком, медом та горіхами, але вона була пісною, оскільки зазвичай, на Андрія припадає Різдвяний піст.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День святого апостола Андрія Первозваного: дата, історія та традиції дня

Як спекти калиту до дня святого Андрія: традиційний пісний рецепт

Інгредієнти

  • Мед – 2 ст. л.
  • розпушувач – 1 ч.л.
  • Мак – 160 г.
  • Цукор – 80 г.
  • Борошно – 500 г.
  • Тепла вода – 250 мл. 
  • Рослинна олія – 3 ст. л. 
  • дрібка солі
  • Волоський горіх –  3 ст.л. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворожіння в ніч на Андрія: як дізнатись ім’я судженого та про що просити Андрія Первозваного

Рецепт приготування калити на Андрія

1. Всипте в миску борошно, додайте сіль, розпушувач та перемішайте.
2. Додайте теплу воду, олію та перемішайте.
3. Окремо розітріть мак з цукром, лишіть трішки маку для посипки. Суміш маку та цукру додайте до тіста. Можна додати трішки сухофруктів. 
4. Добре вимісіть тісто, сформуйте кулю та лишіть  накритій мисці на півгодини.
5. Сформуйте з тіста калиту з отвором посередині. 
6. Розігрійте духовку до 180 градусів та випікайте 30 хвилин.
7. Змастіть готову калиту медом, посипте маком та горіхами.
8. Коли вистигне, перев'яжіть червоною стрічкою. 

Як приготувати калиту, дивіться рецепт у "Сніданку з 1+1", що виходить з 06:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube.

Loading...

Більше новин