Традиційний рецепт калити до свята Андрія

Як спекти калиту до дня святого Андрія?
Калита — це обрядовий корж, який готують на свято Андрія. День Андрія святкується у середині першого місяця зими, а саме 13 грудня. Калиту готували з маком, медом та горіхами, але вона була пісною, оскільки зазвичай, на Андрія припадає Різдвяний піст.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День святого апостола Андрія Первозваного: дата, історія та традиції дня
Як спекти калиту до дня святого Андрія: традиційний пісний рецепт
Інгредієнти
- Мед – 2 ст. л.
- розпушувач – 1 ч.л.
- Мак – 160 г.
- Цукор – 80 г.
- Борошно – 500 г.
- Тепла вода – 250 мл.
- Рослинна олія – 3 ст. л.
- дрібка солі
- Волоський горіх – 3 ст.л.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворожіння в ніч на Андрія: як дізнатись ім’я судженого та про що просити Андрія Первозваного
Рецепт приготування калити на Андрія
1. Всипте в миску борошно, додайте сіль, розпушувач та перемішайте.
2. Додайте теплу воду, олію та перемішайте.
3. Окремо розітріть мак з цукром, лишіть трішки маку для посипки. Суміш маку та цукру додайте до тіста. Можна додати трішки сухофруктів.
4. Добре вимісіть тісто, сформуйте кулю та лишіть накритій мисці на півгодини.
5. Сформуйте з тіста калиту з отвором посередині.
6. Розігрійте духовку до 180 градусів та випікайте 30 хвилин.
7. Змастіть готову калиту медом, посипте маком та горіхами.
8. Коли вистигне, перев'яжіть червоною стрічкою.