Українські документальні фільми, які варто подивитися

Підбірка документалок, які допоможуть краще пізнати Україну.

Під час повномасштабного вторгнення росії на територію країни документальні фільми про історію нашої країни набувають ще більшої актуальності та стають чи не обов'язковими для перегляду кожним українцем. Які ж українські документалки варто подивитись?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Історії України: відновлення правди” - на “1+1 Україна” стартують вечори документальних фільмів

Українські документальні фільми, які варто подивитись кожному

♦ Цикл "Україна. Повернення своєї історії"

Український історичний цикл документальних фільмів Акіма Галімова. Складається з 4-х епізодів, в яких розвіюють історичні міфи, нав'язані українцям протягом багатьох століть.

  1. Україна. Повернення своєї історії
    У першій частині циклу команда проєкту разом із онукою розстріляного українського етнографа Антіна Оніщука розкриває факти, пов’язані з його смертю. У фільмі показано, як протягом століть переписувалася українська історія і знищувалися ті, хто боровся за незалежність країни.За допомогою експертів-криміналістів створений гіпотетичний портрет гетьмана Івана Мазепи, а також за кістками черепа відтворено зовнішність дружини Ярослава Мудрого, шведської принцеси Інгігерди.
  2. Україна. Повернення своєї історії-2
    У другій частині циклу разом з донькою українського археолога Володимира Грінченка команда проєкту розкриває факти, пов'язані з історією Київської Русі. В рамках проєкту було відтворено обличчя Ярослава Мудрого.
  3. Україна. Повернення своєї історії-3. Скарби нації
    У третій частині циклу команда проєкту разом з нащадком останнього гетьмана України Кирила Розумовського розшукує вкрадені козацькі реліквії та викриває масштабну крадіжку реліквій росіянами. В рамках проєкту був створений список вкрадених артефактів, який був переданий Міністерству культури України для роботи над поверненням їх в Україну.
  4. Україна. Повернення своєї історії-4. Таємничі манускрипти
    У четвертому фільмі циклу "Україна. Повернення своєї історії" команда проєкту розслідує справу вбитого митрополита Георгія Ярошевського, і розкриває таємницю "темних віків". У стрічці йдеться про те, чому знищувалася українська історія і викривається масштабна оборудка щодо привласнення церковної історії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У фільмі «Таємничі манускрипти» на «1+1» показали, як фальсифікувалась історія України

Дивіться цикл документальних фільмів — Історії України: Відновлення правди, щосуботи о 23:20 на 1+1 Україна.

♦  Розщеплені на атоми

26 квітня, у день пам’яті Чорнобильської трагедії, о 22:50 на телеканалі "1+1 Україна" покажуть документальну драму "Розщеплені на атоми". Фільм містить документальні кадри, які були зняті в зоні відчуження, місті Прип'ять, в безпосередній близькості до атомного реактора, а також художню реконструкцію подій тих часів. Автором фільму є журналістка та телеведуча Світлана Усенко.

Дивіться документальний фільм про Чорнобильську трагедію у фільмі "Розщеплені на атоми" у середу, 26 квітня о 22:50 на "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День пам'яті Чорнобильської катастрофи: що важливо пам'ятати про трагедію

Більше новин