Вітамін D утворюється в організмі людини під дією ультрафіолету. Існують дві найпоширеніші його форми – D2 та D3. Його нестача особливо гостро відчувається в зимовий період, коли сонячне тепло в дефіциті, а в раціоні переважає високовуглеводна їжа. Проявами гіповітамінозу можуть бути підвищена втома, біль у суглобах тощо.
У програмі «Сніданок з 1+1» дієтолог Галина Незговорова розповіла, в яких продуктах харчування міститься такий важливий для організму вітамін D та як уникнути його дефіциту в організмі.
Читайте також: Як схуднути та покращити стан шкіри за допомогою вітаміну В6
КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ
1. Регулює обмін фосфору та кальцію .
2. Попереджає розвиток рахіту у дітей.
3. Є профілактикою остеопорозу та пародонтозу.
4. Знижує ризик виникнення серцево-судинних хвороб та цукрового діабету.
5. Бере участь в імунних реакціях.
ДЖЕРЕЛА ВІТАМІНУ D
Добова норма вітаміну D для дорослих – 2,5 мг, для дітей – до 10 мг.
Тваринного походження: різновиди печінки, м’яса, субпродуктів, вершкове масло, жовток, твердий сир та риба.
Зауважимо, що нещодавно дієтолог розповіла про користь твердого сиру.
Основні джерела вітаміну D– тваринного походження, - зазначає Галина Незговорова.
Рослинного походження: в невеликій кількості він міститься у селері, авокадо та грибах.
ЩОДЕННА НОРМА
Щоб уникнути дефіциту вітаміну D, потрібно перебувати на сонці не менше 20 хвилин. Для отримання добової норми вітаміну достатньо:
1. 50 г малосольного оселедця або лосося(морського окуня)
Читайте також: Риба масового ураження: як обирати безпечну та якісну рибу
2. 20 г консервованих шпротів
3. 4 яєчні жовтки
Читайте також: До чого призводить вживання сирих яєць
4. 40 г грибів
5. 20 г вершкового масла
Щоб задовольнити потребу у цьому вітаміні достатньо споживати 1 капсулу риб’ячого жиру, однак отримання його з природних джерел – набагато корисніше, - каже дієтолог.
6. 125 г курячої або яловичої печінки
7. 200 г м’яса яловичини
Нагадаємо, не так давно Галина Незговорова розповіла чому вагітним жінкам необхідно вживати вітамін В9.