Чому вагітним жінкам необхідно вживати вітамін В9
Дієтолог розповіла, у яких продуктах міститься вітамін В9 або фолієва кислота.
Постійний експерт програми «Сніданок з 1+1» Галина Незговорова розповіла про функції та добову норму вітаміну В9 або фолієвої кислоти. Нагадаємо, напередодні дієтолог розповідала про користь вітаміну Е, А та вітамінів групи В.
Як схуднути та покращити стан шкіри за допомогою вітаміну В6ПРИЧИНИ ДЕФІЦИТУ ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
– Нераціональне харчування.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим загрожує неправильний раціон харчування жінкам після 40 років.
– Зловживання алкоголем.
– Тривала термічна обробка і консервування їжі.
– Хронічні хвороби кишечника.
– Прийом препаратів, що порушують засвоєння вітаміну В2.
НАСЛІДКИ ДЕФІЦИТУ ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
- Запальні ураження ротової порожнини.
- Розвиток стеатозу та атеросклерозу.
- Зниження інтелектуальних здібностей.
- Виникнення передчасних пологів та післяпологових кровеотеч.
- Розвиток вроджених дефектів плоду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому вагітним жінкам потрібно їсти ожину.
ФУНКЦІЇ ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
Фолієву кислоту також називають «вітаміном материнства». Він необхідний для синтезу нуклеїнових кислот, що містять спадкову інформацію.
- Покращує роботу серцево-судинної та нервової системи.
- Позитивно впливає на обмін жирів.
- Налагоджує імунітет. Читайте також: Вітамін В2 відновить зір та покращить імунітет.
- Забезпечує нормальний перебіг вагітності і розвиток плоду.
- Стабілізує емоційний фон у післяпологовий період та при клімактеричних розладах.
Варто пам'ятати, що надлишок вітаміну В9 може викликати зайве збудження нервової системи і зниження концетрації вітаміну В12 в організмі.
ДЖЕРЕЛА ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
Основні джерела вітаміну В9 рослинного походження: соя, пророщена пшениця, хліб з висівками, петрушка, крупи, бобові, буряк, морква, гриби, різновиди капусти, шпинат.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати салат із сочевиці та авокадо.
Основні джерела вітаміну В9 тваринного походження: субпродукти, м'ясо, риба, твердий сир, кисломолочні продукти.
ДОБОВА НОРМА ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
Добова потреба вітаміну В2 дорослої людини – 200 мкг. Жінкам у період вагітності та лактації слід споживати 400 мкг/день.
Фолієва кислота руйнується при термічній обробці та у кислому середовищі. Найкраще засвоюється у сирих продуктах. – переконує дієтолог.
Для отримання добової норми вітаміну В9 дієтолог запропонувала включити в меню такі позиції:
– 150 г шпинату
– 200 г столового буряка
– 40 г хліба з висівками
– 200 г білокачаної капусти
– 250 г квасолі
– 100 г болгарського перцю
– 20 г петрушки
– 2 курячих яйця
– 250 г вівсяної або пшоняної каші
– 50 г мигдалю
– 1 склянка йогурту
– 2 ківі або 2 банани
– 125 г курячої або яловичої печінки
Пам'ятайте, чим більше у вашому раціоні свіжих овочів та зелені, тим менша можливість постраждати від дефіциту вітаміну В9 або фолієвої кислоти.