Українські зимові свята тривають. У ніч з 13 на 14 січня українці святкують Щедрий вечір – це пора сімейного спілкування, передзвону щедрівок.
Костянтин Грубич, який нещодавно став ведучим програми "Твій День", розказав про традиції приготування страв на Щедрий вечір у різних регіонах України. Публікуємо перелік традиційних страв, що передаються з покоління в покоління і є українською гастроспадщиною.
Костянтин Грубич з жовтня 2018 року Костянтин веде рубрику "Польова кухня" на «ТСН-тиждень». Дуже любить готувати, тому 2015 року видав власну кулінарну книгу «Смачна країна», є автором та ведучим одноіменної програми.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що готують на Щедрий вечір: кутя та інші страви для святкового столу
Варенички, Божі хваленички,
За що такі муки терпіли?
Сиром вас начиняли, у чавуні ви кипіли,
Маслом вам очі заливали,
щоб ми вас усі поїли!
Так би й їв увесь вік сало й ковбасу, а салом би й закусював!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято Маланки та Василя: коли та як святкують (як водити козу, сценарій Маланки)
✦ На Сіверщині готували млинці на Щедрий вечір.
✦ На Полтавщині — вареники, галушки із птицею, качану кашу, панянки, шпундру (тушковані в буряковому квасі свинячі реберця).
✦ На Слобожанщині готували борщ із сушеними сливами.
✦ Черкащина і вся Наддніпрянщина готує на Щедрий вечір домашню ковбасу, ковбик або сальтисон.
✦ Південь, Буджак і Бессарабія — плацинди і мамалигу.
✦ Карпати, Гуцульщина, Західна Україна на Щедрий вечір робили бобальки.
✦ Волинь: мацик, м'ясні вудження, а у регіоні Шацьких озер готували копченого вугра.
✦ Для Буковини було характерне використання і солодкої, і солоної начинки у стравах на Щедрий вечір.
Дивіться, як саме Костянтин Грубич дізнався, що став новим ведучим шоу "Твій день":
Loading...