Костянтин Грубич, ведучий шоу "Твій день", розповів, що готують на Щедрий вечір у різних регіонах України

Ведучий шоу Твій день Костянтин Грубич розказав про традиції приготування страв на Щедрий вечір

Пізнаємо традиції Щедрого вечора з різних регіонів України.

Поділитися:

Українські зимові свята тривають. У ніч з 13 на 14 січня українці святкують Щедрий вечір – це пора сімейного спілкування, передзвону щедрівок. 

Костянтин Грубич, який нещодавно став ведучим програми "Твій День", розказав про традиції приготування страв на Щедрий вечір у різних регіонах України. Публікуємо перелік традиційних страв, що передаються з покоління в покоління і є українською гастроспадщиною. 

Костянтин Грубич з жовтня 2018 року Костянтин веде рубрику "Польова кухня" на «ТСН-тиждень». Дуже любить готувати, тому 2015 року видав власну кулінарну книгу «Смачна країна», є автором та ведучим одноіменної програми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що готують на Щедрий вечір: кутя та інші страви для святкового столу

Обов'язкові 9 страв на Щедрий вечір

  • кров'янка (інколи її називають Маланкою)
  • кутя (подекуди, щедра кутя)
  • вареники — їх використовували також для ворожіння із передбаченнями на рік

Варенички, Божі хваленички, 
За що такі муки терпіли?
Сиром вас начиняли, у чавуні ви кипіли,
Маслом вам очі заливали,

щоб ми вас усі поїли!

  • пироги із сиром і м'ясом
  • свинина (оскільки Святий Василь — покровитель свинарів)

Так би й їв увесь вік сало й ковбасу, а салом би й закусював!

  • млинці — великі на дріжджах, щоб все добре росло
  • алкогольні напої (раніше були меди та наливки, пізніше з'явилася горілка).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято Маланки та Василя: коли та як святкують (як водити козу, сценарій Маланки)

Регіональні особливості: що готують на Щедрий вечір у різних регіонах України

✦ На Сіверщині готували млинці на Щедрий вечір.

✦ На Полтавщині — вареники, галушки із птицею, качану кашу, панянки, шпундру (тушковані в буряковому квасі свинячі реберця)

✦ На Слобожанщині готували борщ із сушеними сливами. 

Черкащина і вся Наддніпрянщина готує на Щедрий вечір домашню ковбасу, ковбик або сальтисон.

Південь, Буджак і Бессарабія — плацинди і мамалигу. 

Карпати, Гуцульщина, Західна Україна на Щедрий вечір робили бобальки.

Волинь: мацик, м'ясні вудження, а у регіоні Шацьких озер готували копченого вугра.

✦ Для Буковини було характерне використання і солодкої, і солоної начинки у стравах на Щедрий вечір.

Дивіться, як саме Костянтин Грубич дізнався, що став новим ведучим шоу "Твій день":