"Ми в боргу перед класиками, які зробили такі п’єси, що мали б бути представлені у світі", - Богдан Бенюк про прем’єру серіалу "Хазяїн" на "1+1 Україна"(ексклюзив)

Хазяїн
Богдан Бенюк про прем’єру серіалу Хазяїн на 1+1 Україна — інтерв'ю сайту 1+1 (ексклюзив)

До Дня Незалежності телеканал "1+1 Україна" покаже українську класику на сучасний лад.

Поділитися:

24 серпня о 20:00 на телеканалі "1+1 Україна" відбудеться премʼєра 4-серійного телефільму "Хазяїн" — легендарної української класики на сучасний лад з Богданом Бенюком в головній ролі. В серіалі знімались відомі українські актори Богдан Бенюк, Віктор Жданов, Ольга Сумська, Олег Іваніца. Також в серіалі «Хазяїн» глядачі побачать молодих українських акторів — Катерину Алексєєву, Іллю Пономаренка, Альберта Малика. 

Хазяїн 1+1

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖДо Дня Незалежності телеканал “1+1 Україна” покаже благодійний концерт гурту Океан Ельзи “Нам тут жити”

Богдан Бенюк в інтерв’ю сайту 1+1 розповів, чого цікавого очікувати глядачам від прем’єри серіалу “Хазяїн”, а також поділився роздумами про важливість екранізації української класики та популяризації української культури.

"Хазяїн" знятий як сучасна українська класика на новий лад. Розкажіть про свого героя, його характер. Що спільного є у вас та вашого героя?

У тому, що українську класику перевели на сучасний лад, вже є певні успіхи для  українського кіно. Будемо сподіватись, що “Хазяїн” припаде до душі,  і потім буде продовження цієї історії (подальших екранізацій - прим.).

Світ під час повномасштабного вторгнення дуже змінився, і ми будемо чекати усіх тих змін, які будуть відбуватись у кіно. Але це буде лише після того, як глядач “проголосує” за цей серіал, якщо його будуть дивитись, він матиме схвальні відгуки, підтримку. 

Серіал, без сумніву, цікавий, і добре, що існують такі спроби. Єдине відкриття, яке я зробив для себе - класика, зокрема й та, що належить Карпенко-Карому, майже взагалі не екранізована. Ми, українці, “промазали” з цілим пластом культури. У нас фільмів немає: ні “Хазяїна” не було, ні “Сто тисяч” немає. Є тільки телевистави, які записували колись на телестудії. Тобто, це вистави, які були зроблені у театрі, а потім переносились у павільйони. 

Ми в боргу перед класиками, які зробили такі п’єси, що мали б бути представлені у світі. Я пам’ятаю, коли ми робили виставу “Сто тисяч”, то іспанці говорили, що вистава має дуже велику популярність, оскільки перегукується з усіма проявами в іспанців. А у нас - тим більше. Дуже важливо українську класику популяризувати.
Дуже добре, що 24 серпня нарешті відбудеться прем’єра серіалу “Хазяїн”. Прем’єра мала бути  раніше (серіал було знято до повномасштабного вторгнення - прим.), але війна все перебила. Москалі, як завжди, все “перебивають” українцям. Тому ми мусимо зчепити зуби, зробити прем’єру 24 серпня, на телеканалі “1+1 Україна”, отримати позитив та заряд на майбутнє. 

Хазяїн 1+1

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історії хоробрих сердець, благодійний концерт Океану Ельзи та премʼєрні випуски “Мандруй Україною з Дмитром Комаровим”: що “1+1 Україна” покаже до Дня Незалежності

Ви вже грали дуже подібні ролі (роль Герасима Калитки у виставі "Сто тисяч" Карпенка-Карого). Чим вам близькі такі герої, як Герасим Калитка та Терентій Пузир? Та чи ототожнюєте ви ці ролі із собою?

Я можу сказати, що кожен артист, який здобув освіту в Україні, граючи в тій драматургії, яка написана на цій землі, абсолютно точно попадають в роль, і немає ніяких проблем із цим. І повірте, не лише я схожий на якихось персонажів. Кожен українець, який дбає про природу, про свою землю та думає, як її зберегти, це і є про її захист. Усе, від культури - й до землі, бо ця земля годує не тільки українців, а й пів світу. Дуже важливо, щоб ці моменти схожості, або ось ці паралельні точки дотику до нашого життя, відчуваються і у молоді. Вистави, які ми граємо в театрах, знаходять відгук у серцях глядачів, які на них приходять та відкривають для себе нашу класику.

Література, яка читалась тоді, коли я ходив до школи, наприклад, “Борислав сміється” Івана Франка, сприймалась як мука. Я нічого не міг зрозуміти з того, що там було написано. Та й ті вчителі, які нас вчили, не могли розтлумачити, про що ж воно написане. І лише у дорослому віці, прочитавши самостійно, я зрозумів, що це неймовірний твір, де показано, як наша нація вибудовувала себе по крихтах. В яких умовах вона росла, яких утисків зазнавала та я українці на своїй землі пережили ті неймовірні знущання: і Голодомори, і війни, і нашими найближчими сусідами… Але це треба вчасно давати. Мені здається, дуже важливо розуміти, які твори потрібно давати в якому віці. Для того, щоб полюбити українську літературу, її потрібно розуміти. Дуже важливо отримувати кайф від того, що ти читаєш, щоб воно тобі подобалось! Тоді буде й культурно розвиватись нація! Дуже важливо читати самі твори авторів, оскільки вони збуджують фантазію людини, змушують людину думати та мріяти.

Вікіпедія про сюжет п’єси Карпенка-Карого пише так: Багатий землевласник прагне досягти максимальних прибутків шляхом розорення бідняцьких господарств — це, в принципі, дуже знайома сучасна ситуація, особливо для тих, хто знається на проблемах села. Чи є у вашій версії в селян якась супер-сила для боротьби з таким феодалом?

Супер-сила в тому, що сучасні селяни — то вже не темні люди: вони і інтерненти читають, і в Америки їздять. Але дія нашої версії відбувається як раз на тлі проведення в Україні земельної реформи, яка позбавляє таких феодалів, як от Пузир, можливості змушувати дрібних землевласників задешево здавати йому в оренду свої земельні паї. Тому що зняття мораторію на продаж землі дало можливість власникам розпоряджатися своєю землею повною мірою. Тільки, ясна річ, Пузир так просто не здається.

Хазяїн 1+1

Що позитивного із характеру героя “Хазяїна” ви б могли підкреслити?

Кожен розумний актор повинен захищати свого героя. Навіть того персонажа, якого літературознавці назвали б “негативним персонажем”. Актор все одно має шукати позитивні риси. Якщо людина має певні досягнення, а поруч із нею люди, що вважають його негативним, але вони нічого не зробили та не досягли, то хто насправді тоді є позитивним, а хто негативним?! 

Ми повинні захищати таких персонажів, які мають в серці любов до своєї землі, до того, що вони роблять. Актор у цей момент передає дещо, що завжди упускають: настає час, коли Господь забирає у людини розум. Коли у людини, яка досягнула всього правильними шляхами та кроками, раптом щось заклинює, і вона починає чи когось наслідувати, чи збагачуватись заради якихось ефемерних речей. Тоді вона переступає “червону лінію”, етичний момент. Всі персонажі так роблять. І всі персонажі, які існують у сучасному світі, починаючи від Голови Верховного Суду і до маленької людини, яка розміновує поля, або збирає хліб… Ми завжди маємо можливість робити вибір. Ми можемо обирати добро і розум. Існує 10 заповідей, але ніхто не живе за ними. Проте, якщо хоч час від часу про них згадувати, вони дадуть вам той момент, коли ви зможете зупинитись і не зробити ту річ, яка збиває вас зі шляху. Тому, ми повсякдень робимо вибір. Просто інколи ми це розуміємо, а інколи - ні.

Питання боротьби за справедливість та тема стосунків між батьками та дітьми були та будуть актуальними завжди. Чого на вашу думку, глядачі можуть повчитись, та що нового винести з серіалу для себе в сучасних реаліях?

І цей серіал, і інші можуть бути якоюсь частинкою, яка допоможе. Однак, важливо, щоб у дітей були мудрі та свідомі батьки. Бо діти черпають добре лише від тих людей, поруч з якими живуть. Фільми та мистецтво дотично допомагає ці речі вирішити, але є така приказка: “Мудрі батьки - мудрі й діти. Дурні батьки - дурні й діти”. Батьки мають теж вчитись разом з дітьми. От, здавалося б, я вже знаю все. Але ні. Все життя ти вчишся. І разом з дітьми потрібно далі пізнавати світ. 

Хазяїн 1+1

Що хочете побажати українцям сьогодні? 

Я, мабуть, скажу те, про що думають всі: ми мусимо в першу чергу запастися терпіння та зрозуміти, що швидко перемога до нас просто так не прийде. Нам з часом необхідно буде перейти у неймовірно складні умови життя в оточенні великого, сильного ворога. Того ворога, який може багато чого зробити у цьому світі, бо це сильний ворог. І втричі буде ця перемога гарною та неймовірною, коли ми врешті зможемо їх перемогти. І надзвичайно важливо, щоб ми зрозуміли, що лише тоді, коли ми не будемо втомлюватись від своєї повсякденної роботи, не будемо втомлюватись від війни, від її жорстокості, перемога можлива. Ми маємо розуміти, що люди, які гинуть за Україну, дають нам маяки. Вони дають нам оті напрями, куди ми маємо йти і що нам треба робити, як нам потрібно підтримувати тих, хто століттями помирав за Україну. А у нас зараз є шанс зупинити все це і стати справді незалежною державою.

Я б побажав нам неймовірної віри, впертості і лютої ненависті до москви, до російської мови та до російської культури, яка нас з'їдає.

Не пропустіть премʼєру серіалу «Хазяїн» з Богданом Бенюком в головній ролі 24 серпня о 20:00 на телеканалі "1+1 Україна". 

Для того, аби “1+1 Україна” був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому “1+1 Україна” через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Зустрічайте День Незалежності України у компанії телеканалу “1+1 Україна”.

1+1 Україна в Instagram.

1+1 Україна в Facebook.

Новини по темі