5 несподіваних фактів про королівську родину

Королівська родина: 5 невідомих фактів
1plus1.ua

Найцікавіші подробиці життя Британcької королівської родини

Поділитися:

Королівська родина асоціюється з багатством, витонченими манерами та сповненим подіями життям. Всі новини, що так чи інакше стосуються життя королеви, принців, герцогинь та інших монарших осіб, привертають до себе увагу мільйонів читачів. Та очевидно, що про монарше життя публіка знає далеко не все.

Ми підготували для вас 5 несподіваних фактів про британську королівську родину, які точно вас вразять.

1. Яскраві вбрання королеви Єлизавети ІІ

Напевно, ви помітили, що для прогулянок королева Єлизавета ІІ часто обирає одяг дуже яскравих кольорів. Та мало хто знає, що це не просто забаганка її Величності, а скоріше питання безпеки.

Якби королева обирала одяг більш стриманих кольорів, королівський супровід міг би легко втратити Єлизавету ІІ з поля зору, що неприпустимо в екстрених ситуаціях. Тому колір фуксії, кораловий, лимонний жовтий, бірюзовий та інші яскраві кольори – справжня знахідка для охоронців британської королеви. 

2. Королева святкує два дні народження

У королеви аж два дні народження – офіційний і справжній. Офіційний день народження Єлизавети ІІ відзначають у країнах, що входять до Співдружності націй – асоціації держав, що раніше входили до складу Британської імперії, та досі визнають британського монарха символом їх єдності.

У цей день, що припадає на другу суботу червня, у всіх країнах Співдружності проходять масштабні святкування з парадами. Справжній день народження її Величності – 21 квітня 1926 року. Цю дату королева любить відзначати у тісному родинному колі.  

Традицію двох днів народження започаткував король Джордж ІІ у 1748 році.

3. Королеві не потрібен паспорт

Паспорт підданого Британії затверджує королева, і було б дивно, якби Єлизавета ІІ затверджувала свій власний документ. ЇЇ Величності не потрібен паспорт, щоб подорожувати світом. Замість документа з фото, королеві було б достатньо показати митникам монету або банкноту з її зображенням, але звісно, митні процедури обходяться без цього.

Такі привілеї має тільки королева, решта членів королівської родини мають паспорти і зобов’язані виконувати загальні правила митного контролю. 

4. Члени королівської родини повинні отримати ліцензію на шлюб від її Величності

Відповідно до останньої редакції Акту про спадкування престолу, перші 6 осіб у черзі на трон мають отримати від Єлизавети ІІ офіційний дозвіл на шлюб. Якщо королева проти – шлюб не відбудеться. Схоже, онукам Єлизавети ІІ пощастило з королевою – її Величність схвально поставилась до їх обранців та обраниць.

5. Королівська родина не дає автографів

Це суворе правило зобов’язані виконувати усі представники королівської родини. Правило впровадили, щоб уберегтися від шахрайства. Та часом хтось із спадкоємців британського престолу таки примудряється ризикнути безпекою усієї родини.

У 2010 році принц Чарльз розчулився і забув про всі формальності. Він залишив свій автограф жертвам паводку в Корнуелі. Подружжя Хенді отримало безцінний аркуш паперу з написом – «Чарльз 2010.»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка в черзі на трон дитина Меган Маркл та принца Гаррі

Новини по темі