7 ознак нормальної роботи вашого ШКТ

Ознаки нормальної роботи ШКТ
freepik.com

Дізнайтеся, як забезпечити здоров’я травної системи.

Поділитися:

Проблеми зі шлунком та кишківником вважаються одними з найпоширеніших захворювань, що трапляються у людей будь-якого віку. Вони можуть бути пов’язані з неправильним харчуванням, порушенням режиму сну, надмірним стресом і т. д. Сьогодні ми розкажемо, які ознаки вказують на нормальну роботу вашого ШКТ, а також порадимо, як захистити свою травну систему від різноманітних захворювань.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як лікувати герпес на губах

Отже, до ознак нормальної роботи шлунку та кишківника належать:

1. Відсутність болю або неприємних відчуттів в області шлунку. Больовий синдром може мати різну природу. До прикладу, захворюванням тонкої кишки притаманний сильний біль в області пупка. Больові спазми також можуть спричиняти неприємну кишкову коліку. А захворювання товстої кишки викликають біль справа та зліва живота. Також можливий метеоризм. 

2. У вас гарний апетит. Відсутність важкості у шлунку – запорука його нормального функціонування. Така проблема може бути спровокована переїданням. Аби уникнути її, уважно слідкуйте за своїм раціоном – ретельно пережовуйте їжу, не споживайте жирні, смажені, гострі страви, алкоголь і газовані напої, а також уникайте стресів. Допоможуть позбутися важкості у шлунку кисломолочні продукти й трав’яні чаї.

3. Регулярні випорожнення. Часто наша травна система не може впоратися з різноманіттям страв. Запор – ознака захворювання товстої кишки. Він часто чергується з діареєю. Закреп – зовсім не рідкісна проблема, просто на таку делікатну тему не прийнято говорити.

Нормальна частота випорожнення – поняття індивідуальне. Хтось вважає нормою 2-3 дефекації на день, а інші – 1 раз на 3 дні. Що ж робити, аби не стикатися з цією проблемою? Пийте не менше 2 л рідини на день, приймайте їжу востаннє на добу не менше, ніж за 2 год. до сну. Також можна випити склянку кефіру перед сном.

Допоможе усунути проблему дієвий лікарський засіб. Він допомагає боротися із запором й випадками, що потребують полегшення дефекації.

4. Вас не мучить діарея. Розлад шлунку супроводжується появою запальних процесів в будь-яких ділянках кишківника. Діареєю прийнято вважати дефекацію, яка відбувається більше 3-4 разів на день. Діарея є ознакою порушення нормальної роботи тонкої кишки. Лікуючи діарею, варто пам’ятати, що вона – тільки симптом, а не самостійна хвороба. Тому спершу варто усунути патологію, яка її викликала. Вирішити проблему з діареєю можна медикаментозно, а також за допомогою дієти. Для профілактики, перш за все, дотримуйтесь правил гігієни, термічно обробляйте продукти харчування, не використовуйте продукти, що зіпсувалися, а також не перевтомлюйтесь, стежте за своїм здоров’ям й вчасно лікуйте хронічні захворювання.

5. Вас не нудить. Нудота й блювота супроводжують захворювання багатьох органів травлення. Про причини блювоти можна судити за наступними показниками: стан перед блювотою, час і частота появи, характер, запах і колір. При захворюваннях органів травлення перед блювотою бувають нудота та біль в животі.

6.  Живіт не має здутого вигляду. Підвищене газоутворення та здуття живота можуть виникати через порушення нормальної роботи будь-якої частини кишківника. Допоможуть позбутися метеоризму правильне харчування, дотримання дієти та виключення з раціону продуктів з великою кількістю вуглеводів. 

7. У вас немає печії. Печія виникає внаслідок порушення режиму харчування, а також через зловживання «важкою» їжею (смажені страви, солодощі, свіжа випічка, шоколад, кава тощо) та ведення нездорового способу життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уникнути загострення циститу та сечокам’яної хвороби в холодну пору року

Новини по темі