8 найкращих настільних ігор для всієї родини на літо

Настільні ігри: граємо усією родиною
freepik.com

Настільні ігри - це корисно та весело!

Поділитися:

Літо – найкращий час, щоб зайнятися цікавими справами разом з усією родиною. Спільні розвиваючі ігри допоможуть краще зрозуміти дітей, налагодити спілкування між усіма членами сім'ї, та й просто згуртують всіх разом. Якщо ви досі не грали у настільні ігри разом, саме час розпочати!

ЛОТО

У лото можна грати навіть з малюками. Учасникам роздають картки з цифрами, потім ведучий виймає, не дивлячись, з мішечка бочонок з цифрою. Ті гравці, у кого на полі є ця цифра, закривають її бочонком, копійками або спеціальними фішками. Виграє той, хто першим заповнить один ряд по горизонталі і потім – всю картку повністю. Гра навчає діток цифрам, розвиває швидкість реакції та чудово об'єднує сім'ю.

ДОМІНО

У продажу є спеціальне доміно для дітей, з різними картинками, в таке можна грати навіть з малюками. Уже в рік багато діточок легко можуть знаходити схожі елементи. Дорослі теж грають в цю нескладну гру з задоволенням.

НАРДИ

З дітьми старше шести років вже можна спробувати зіграти в нарди. Це одна з найдавніших ігор для двох, що прийшла до нас з Персії. Нарди – більше стратегічна гра, яка розвиває увагу, логіку, мислення і тренує навички усного рахунку.

ШАХИ ТА ШАШКИ

У ці інтелектуальні ігри психологи рекомендують грати з дітьми-школярами. Ці настільні логічні ігри сприяють розвитку розумових здібностей, пам'яті, творчого мислення. Шахи взагалі поєднують в собі елементи мистецтва, науки і спорту. Уміння грати в шахи, як довели вчені, дуже допомагає дітям в подальшому житті. Малюки стають організованим, зосередженими, вміють мислити стратегічно та планувати вчинки наперед.

МОНОПОЛІЯ

Ця класична економічна гра відома практично кожному. З її допомогою можна перенестися в діловий світ і стати казково багатим власником газет, заводів і пароплавів. Гра допомагає розвинути творчу активність, логічне мислення, зібраність і вміння приймати рішення. Доросла версія гри розрахована на дітей-школярів і старше. Але є також і дитяча версія Монополії, яка нічим не гірша за дорослу, хоча й набагато простіша.

КОНСТРУКТОРИ

Зараз так багато конструкторів, що очі розбігаються навіть у дорослих. Нескладні варіанти з декількох елементів сподобаються навіть діткам до року. Чим старше стають ваші малюки, тим більше і складніше повинні бути завдання. Зібрати велику машинку, корабель або літак з металевого конструктора – таке завдання вже під силу дітям від шести років.

ТВІСТЕР

Ця гра вже не настільна, але дуже весела і рухлива! Вона точно збагатить ваше сімейне дозвілля. Той, хто виявиться самим гнучким, пластичним і спритним – той переможець. Грати в Твістер просто: потрібно розгорнути поле з зображеннями кіл різного кольору і крутити рулетку, а далі –  виконувати її вказівки. Треба поставити праву руку на зелене поле? Добре, так і робите. Тепер – ліву ногу за зелене поле. Добре виходить. Через деякий час можна виявити, що ваше тіло здатне на різні несподівані акробатичні трюки. Перемагає в грі той, хто залишиться на полі останнім.

ПАЗЛИ

Пазли обожнюють діти починаючи з однорічного віку. А дорослі пазли, на сотні і тисячі деталей, після складання перетворюються в картини і красиві панно, якими можна прикрасити стіни будинку. Збираючи картинки зі шматочків, діти зможуть розвинути в собі такі необхідні навички уваги і посидючості, навчаться мислити логічно. Чим старша дитина, тим складніше повинні бути картинки і тим більше потрібно скласти елементів. Дорослі теж люблять займатися складанням картинок. Іноді тижнями можна збирати пазли, що складаються з декількох тисяч частин! Багато хто відзначає релаксаційний ефект цих головоломок. Щоби пазли дійсно мали для дітей розвиваюче значення, необхідна участь дорослого у процесі. Та й збирати пазли всією родиною – значно веселіше. Можна багато раз сідати за одну картину, або, зібравши все за раз, прикрасити закінченою роботою вітальню або дитячу кімнату.