10 цікавих фактів про фільм "Великий" диктатор", який покажуть на 1+1 Україна

10 фактів про фільм Великий диктатор Чарлі Чапліна — 1+1
Фото: Getty Images

Не пропустіть найвідомішу політичну сатиру 7 травня на 1+1 Україна!

Поділитися:

"Великий" диктатор" — американський фільм 1940 року, який засуджує і висміює методи правління Гітлера. Стрічка залишається актуальною до сьогодні та вважається класикою політичної сатири. Чарлі Чаплін виконав дві ролі: диктатора Аденоїда Хінкеля та єврейського цирульника. В результаті лідер нацистської Німеччини вніс Чапліна до списку своїх особистих ворогів. 7 травня о 21:30, у день річниці інавгурації російського диктатора — володимира путіна, глядачі зможуть провести паралелі між Хінкелем — карикатурою на нацистського лідера Адольфа Гітлера — та російським диктатором. А ми тим часом ділимося цікавими фактами про найвідомішу політичну сатиру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Київ звільнив Крим у 1995 році (Реальна історія з Акімом Галімовим)

1. Чарлі Чаплін міг збанкрутувати, якби "Великий" диктатор" не вийшов в світ

Робота над фільмом "Великий" диктатор" збіглася зі зростанням міжнародної напруженості. За чутками, цей фільм, як і деякі інші антифашистські фільми, міг не вийти в прокат у зв'язку з нейтральними відносинами між США та Німеччиною. Однак вже в 1939 році США та Велика Британія відмовилися від політики умиротворення. Крім того, Чаплін був рішучим та незалежним від інтересів політиків, а ще дуже хотів висміяти Гітлера. Внаслідок цього картина стала чудовим пропагандистським інструментом для згуртування військових зусиль, а до 1941 року стала другою за касовими зборами у США. Якби стрічка не вийшла, режисер міг збанкрутувати, оскільки вклав у роботу півтора мільйона доларів.

Великий диктатор на 1+1 Україна

2. "Великий" диктатор" — перший звуковий фільм у творчості Чапліна

Картина була дуже нетиповою для США того часу, адже під час її створення США і Німеччина перебували в стані миру. Фільм мав великий комерційний успіх і водночас викликав великі суперечки через політичне підґрунтя.

3. "Великий" диктатор" викликав неоднозначні реакції в світі

Хоча серед американської публіки "Великий" диктатор" зазнав успіху, реакції критиків були неоднозначні. Багато хто критикував промову наприкінці фільму, а деякі вважали некоректним образ штурмовиків із фільму.

4. Фільм Чапліна був заборонений у деяких країнах

У багатьох країнах "Великий" диктатор" був взагалі заборонений, зокрема в Іспанії, Японії та латиноамериканських державах. У Франції стрічку вперше показали у 1945 році після звільнення Парижа. В Радянському Союзі стрічку також не допустили до показу. Подейкували, наче Сталіну картина не прийшлась до смаку. В Німеччині "Великий" диктатор" з'явився на екранах аж в 1958 році, коли вона входила в період так званої Entnazifizierung ("денацифікації"). 

5. "Великий" диктатор" сприяв підняттю бойового духу у Великій Британії

Показ картини проходив в Лондоні під час битви за Британію в 1940 році. Тоді повідомлялося, що він сприяв підняттю бойового духу.

6. Чарлі Чаплін — ворог Гітлера

Фільм "Великий" диктатор", в якому Чаплін висміював Гітлера, викликав в останнього неприємну реакцію. Диктатор вніс режисера до списку своїх особистих ворогів.

7. "Великий" диктатор" отримав 5 номінацій на премію "Оскар"

Картина отримала престижні кінонагороди та була номінована на "Оскар" у пʼяти категоріях, зокрема за найкращий фільм року, найкращу чоловічу роль (Чаплін) і чоловічу роль другого плану (Джек Оукі).

8. Чарлі Чаплін пошкодував про свій фільм, коли дізнався про всі звірства нацистів

В 1940 році ще не було відомо про справжній масштаб злочинів нацизму, тому пізніше Чаплін пошкодував про знятий фільм. У своїй автобіографії, опублікованій 1964 року, він написа:

"Звичайно, якби я знав тоді про справжні жахіття німецьких концтаборів, я не зміг би зробити "Диктатора", не зміг би сміятися з нацистів, з їхньої жахливої манії знищення"...

9. Промову в кінці фільму приписують особистим поглядам Чапліна

Фільм закінчується тим, як цирульник, прийнятий за диктатора, читає промову на мітингу з приводу захоплення Томанією Остерліха. Критики вважають, що цей спіч є вираженням власних поглядів Чапліна. Часто цю спірну промову, сповнену політичних мотивів, називають однією з причин вигнання Чапліна із США в епоху маккартизму (громадський рух у США, що існував у період з кінця 1940-х до 1957 року - прим. ред).

10. Це одна з найкращих політичних сатир

За свою 80-річну історію сатирична комедія "Великий" диктатор" продовжує залишатися одним з кращих фільмів за версією IMDb.

Дивіться культовий фільм Чарлі Чапліна "Великий" диктатор" 7 травня о 21:30 на телеканалі 1+1 Україна. 

Новини по темі