Як діяти, якщо росія перешкоджає евакуації на підконтрольні Україні території: порада від представника СБУ в другій частині документального фільму "Рік. Харківщина"

Порада від представника СБУ щодо евакуації з окупованих територій — "Рік. Харківщина" 2 частина

У другій частині документального фільму "Рік. Харківщина" Дмитро Комаров дізнався, як евакуюватися з окупованої території.

Поділитися:

Цієї пʼятниці, 6 жовтня, о 20.30 на “1+1 Україна” вийшоов другий випуск п’ятисерійного авторського проєкту Дмитра Комарова «Рік. Харківщина». До річниці деокупації Харківської області та Слобожанському контрнаступу журналіст підготував ексклюзивний матеріал, який ще ніде не показували раніше. Факти, якими ділиться військове командування з Дмитром Комаровим, часто вперше озвучуються на загал або є маловідомими. У новому епізоді глядачі дізналися , що окрім відомого осіннього Слобожанського контрнаступу Сил оборони України, був також весняний, побачили «Схему війни» та дізналися про долю окупантів, яким оголошено звинувачення у військових злочинах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всі дані російського злочинця в один клік: у випуску «Рік. Харківщина» Дмитра Комарова на “1+1 Україна” покажуть «Схему війни» та розкажуть про долю окупантів, яким оголошено звинувачення

Дмитро Комаров показав "Схему війни" у фільмі "Рік. Харківщина"

Першими населеними пунктами, де були проведені ефективні контрнаступальні дії, стали Мала Рогань, Вільхівка, Руська Лозова та інші села у передмісті Харкова. У документальному фільмі Дмитро Комаров показав ексклюзивні кадри евакуації громадян з Руської Лозової, яка була звільнена навесні 2022 року. Лише тоді люди вперше отримали можливість виїхати із зони бойових дій. Багато хто залишився без домівок, у багатьох загинули рідні та друзі. Деякі з місцевих жительок розповіли, що їхні знайомі були змушені виїжджати в інші країни через росію, оскільки окупанти не дозволяли евакуюватися в сторону підконтрольних Україні територій.

"В них така методика. Перш за все, вбивати людей. Потім перекладати провину на нашу владу, наших військових, наших людей", — каже військовий.

Чи є правильне рішення, коли на вагах стоїть родина, власне виживання, але немає можливості виїхати в Україну? Відьповідь на це питання Дмитру Комарову дав начальник Управління СБУ в Харківської області Олександр Куць:

"Якщо це загрожує життю, там дійсно постійні обстріли, ви з маленькими дітьми і вас не пускають в Україну. І таке буває. Вони фізично перекривають кордон, не пускають. Хочете виїхати? Беріть паспорти, їдьте в росію і повертайтесь в Україну. Ми всіх раді бачити". 

Як вдалось зробити осінній Харківський контрнаступ таємним та неочікуваним для ворога? Що створило передумови для успішної наступальної операції? Як відбувалась евакуація цивільних? Як виглядає зсередини мобільний командний пункт?  Про це та багато іншого дивіться у повному випуску другого епізоду документального фільму "Рік. Харківщина".

Новини по темі