Як підтримувати водний баланс у спеку: поради дієтолога-ендокринолога

Як правильно пити воду у спеку: поради дієтолога-ендокринолога
Freepik

Скільки пити води у спеку?

Поділитися:

Підтримка водного балансу є важливим аспектом здорового способу життя. Скільки потрібно випивати води та як підтримувати водний баланс влітку, розібралися у "Сніданку з 1+1" з дієтологом-ендокринологом Наталією Самойленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 продуктів, які викликають набряки влітку (пояснює дієтологиня)

Скільки потрібно випивати води влітку

Запит на воду може варіюватись залежно від багатьох факторів, таких як фізична активність, кліматичні умови та стан здоров'я. Зазвичай рекомендується споживати приблизно 8 склянок (близько 2 літрів) води на день.

"У спекотний період часу ми дуже багато втрачаємо рідини, тому нам потрібно на 20-30% більше. Ми потіємо, щоб охолоджувати тіло. Так ми захищаємо себе від перегріву. Якщо ми так багато втрачаємо рідини, ми повинні її компенсувати. Існує водно-електролітний баланс, тобто ми не просто кажемо про воду, яку втрачаємо під час потіння. Ми втрачаємо ще й електроліти. А це мікроелементи, які доволі важливі, — солі, які потрібно компенсувати потім з продуктами харчування або зі звичайною водою", — пояснює Наталія Самойленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заспокійливі ліки: чому самостійна покупка може бути небезпечною (пояснює лікар)

Як підтримувати водний баланс влітку

Враховуйте потреби свого організму. Необхідна кількість рідини може варіюватись в залежності від фізичних активностей, спортивних тренувань, ваги та інших факторів. Споживати воду потрібно рівномірно протягом дня. П'йте невеликі порції регулярно, а не великі обсяги рідини за один раз. День варто починати зі склянки води.

"Є люди, які не відчувають спрагу і не відчувають потребу в рідині. І саме тому треба сформувати корисну звичку — привчити себе пити воду", — каже дієтологиня.

Також в літній період варто уникати надмірного споживання алкоголю та кави. Вони можуть сприяти дегідратації організму. Якщо споживаєте ці напої, слід також пити додаткову кількість води для збалансування рівня рідини.

Новини по темі