Як понизити рівень холестерину в крові: 7 способів

7 варіантів понизити рівень холестерину в крові

Нормальний рівень холестерину важливий для стабільної роботи організму і гарного самопочуття.

Поділитися:

Холестерин необхідний для роботи мозку, оскільки постачає його необхідними антиоксидантами.

У достатній кількості він допомагає організму засвоювати жири. Приблизно 80% цієї речовини утворюється в печінці, і ще 20% надходить з їжею. Підвищений холестерин в крові небезпечний тим, що сприяє утворенню атеросклеротичних бляшок на стінках судин, які у результаті можуть призвести до інфарктів та інсультів.

Ми підібрали 7 простих варіантів, як можна понизити рівень холестерину в крові.

1. Рух

У бігунів рівень «поганого» холестерину нижче, а рівень «хорошого» - вище середньостатистичного. Для зниження холестерину рекомендують 3-4 рази на тиждень давати організму динамічні навантаження. Вони можуть тривати лише півгодини. Як приклад, це може бути їзда на велосипеді, ходьба, теніс або ж волейбол.

2. Риб'ячий жир

Риб'ячий жир корисний при підвищеному рівні холестерину. Кислота омега-3 відповідає за регуляцію рівня ліпідів і коригує співвідношення ліпопротеїдів високої та низької щільності.

Однак необхідно пам'ятати правила температурної обробки риби: в процесі смаження більшість жирних кислот руйнується, тому варто використовувати відварену, тушковану, запечену або приготовлену на пару рибу.

3. Часник

Часник допомагає знизити холестерин. Якщо щодня ви будете додавати у раціон 2-3 зубчики часнику, то відчуєте позитивний ефект. Його треба вживати свіжим, без термічної обробки. Додавайте його у подрібненому вигляді у салати та соуси. Але часник краще не вживати людям, які мають захворювання шлунка та кишківника.

4. Бобові

Всі бобові містять пектин - клітковину, яка розчиняється у воді. Також цей елемент виводить холестерин із організму. Тому їжте сочевицю, горох, квасолю та інші бобові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як і коли краще їсти фрукти: 5 порад дієтолога

5. Авокадо

Авокадо допомагає у боротьбі з холестерином. Якщо щодня з'їдати хоча б половину плода, то через місяць холестерин зменшиться на 8%. Також за цей час підвищується рівень хорошого холестерину на 15% і падає рівень тригліцеридів.

6. Знежирене молоко

Аура Кілара, доктор філософії, доцент дієтики в Університеті штату Пенсильванія, радить більше пити знежиреного молока.  В одному з експериментів науковця, добровольці додали до своєї щоденної дієти 1 л знежиреного молока. В кінці 12-го тижня ті, у кого був підвищений холестерин, знизили його приблизно на 8%. За словами вченого, компоненти нежирного молока перешкоджають утворенню холестерину в печінці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП 5 швидких дієт

7. Лікування

Деякі захворювання, такі, як цукровий діабет, гіпотиреоз, захворювання нирок або цироз печінки, можуть викликати підвищення рівня холестерину. У такому випадку, для того, щоб понизити рівень холестерину, потрібно вилікувати основне захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 міфів про здорове харчування, у які ми досі віримо

Перед тим, як випробовувати якийсь з методів, зверніться до спеціаліста.

Новини по темі