Як попередити гіпертонічний криз: 5 правил профілактики

Топ-5 правил профілактики гіпертонічного кризу
1plus1.ua

Щоб коливання артеріального тиску не застали вас зненацька, дотримуйтесь таких рекомендацій.

Поділитися:

Осінь – справжнє випробування для людей, які страждають на артеріальну гіпертензію (підвищений тиск). Коливання температури, підвищення вологості, атмосферного тиску та інші погодні зміни, властиві цьому періоду, неминуче позначаються на тонусі наших судин. Захиститися від примх природи і запобігти гіпертонічному кризу допоможуть п'ять простих правил профілактики.

Що таке гіпертонічний криз?

Гіпертонічний криз – це клінічний синдром, який характеризується різким і значним підвищенням артеріального тиску. Загрозу для здоров'я становлять значення тиску від 180 та/або 120 мм. рт. ст. Якщо не вжити невідкладних заходів задля зниження тиску, криз може спровокувати такі тяжкі стани, як інсульт, інфаркт, набряк легень тощо.

Симптоми гіпертонічного кризу:

  • інтенсивний біль або значний дискомфорт в грудному відділі або в ділянці серця;
  • інтенсивний головний біль, що супроводжується сплутаністю свідомості та розладами зору;
  • порушення мови, слабкість в одній руці, асиметрія обличчя;
  • нудота і блювота;
  • задуха;
  • втрата свідомості;
  • підвищена тривожність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Набряки у жінок: причини та лікування

Профілактика гіпертонічного кризу

Щоб коливання артеріального тиску не застали вас зненацька, дотримуйтесь таких рекомендацій МОЗ України. Це допоможе попередити гіпертонічний криз і водночас зміцнить ваше здоров'я.

1. Регулярна терапія

Не призначайте собі ліки самостійно. Ефективні антигіпертензивні препарати повинен підібрати лікар з урахуванням ваших індивідуальних особливостей. Крім того, важливо контролювати хронічні хвороби: цукровий діабет, захворювання щитовидної залози і надниркових залоз.

2. Відмова від шкідливих звичок

Куріння і вживання алкогольних напоїв протипоказане тим, хто хоче уникнути гіпертонічного кризу.

3. Правильне харчування

Подбайте про те, щоб ваш раціон був збалансованим. Зробіть наголос на фрукти, овочі, злаки, бобові, пісні рибу і м'ясо, молочні продукти. Від солі та трансжирів краще відмовитися.

4. Нормалізація ваги

Доведено, що через зайву вагу зростає навантаження на серце, а тиск підвищується в 3-4 рази частіше. Найбільшого ризику зазнають люди, які страждають на ожиріння.

5. Помірні фізичні навантаження

Приділяйте заняттям спортом хоча б 20-30 хвилин щодня. Потіти в тренажерній залі не обов'язково: вибирайте альтернативу, яка вам більше до душі. Наприклад, піші прогулянки, плавання, йога, гімнастика або їзда на велосипеді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вітамін С: Чим корисний та де його шукати

Новини по темі