Набряки у жінок: причини та лікування

Причини набряків у жінок
freepik.com

5 причин, які допоможуть вам визначити причину набряків.

Поділитися:

Найпоширеніша причина набряків, особливо вранці – це надмірна кількість води та солоного наніч. Якщо вони з'являються рідко, немає приводу для паніки. А ось якщо часто, пора вживати термінових заходів!

Набряки можуть бути симптомом серйозних недуг. Серед них:

2. Ниркові хвороби

Якщо нирки працюють погано, то вода і сіль не виводиться з організму вчасно, що і є причиною набряків. Зверніть увагу на те, що набряклість, може бути симптомом й інших ниркових хвороб, які спричиняють різке зменшення кількісті білку в крові. При таких хворобах білок виводиться із сечею і спричиняє набряки.

Симптоми: Такі набряки з'являються вранці. Зазвичай, - на обличчі. Якщо ви прокидаєтесь з опухлими повіками та мішками під очима – в усьому винні нирки. На вечір набряклість зазвичай зменшується або зникає.

Ваші дії: Не потрібно літрами пити сечогінні чаї, разом з водою вони вимивають з організму цінні мікро і макроелементи. Сходіть до уролога, і в жодному разі не займайтеся самолікуванням.

2. Захворювання серця

Серцева недостатність, - ще одна важлива причина набряклості. Коли наш мотор не справляється з перекачуванням крові, вона збирається в ногах, і внаслідок чого починають турбувати набряки.

Симптоми: Серцеві набряки можна помітити ввечері, а вранці вони зникають. Помітити їх можна на гомілках. Часто супроводжуються ще й болем або дискомфортом у грудях, слабкістю.

Ваші дії: Позбуватися сердечних набряків самостійно – в жодному разі не можна. Сходіть до кардіолога. Він призначить лікування, яке приведе до ладу роботу серця.

3. Варикоз

Щодня ви піддаєте ноги сильному навантаженню, постійно сидите, або ж стоїте, або у вас є звичка сидіти у позі «нога на нозі» – все це призводить до набряклості ніг, бо порушує циркуляцію крові. Таким захворюванням частіше страждають жінки.

Симптоми: Увечері, після робочого дня ви помічаєте слід від гумки шкарпеток на гомілках. Вам здається, що розмір стопи до кінця дня збільшується, і вранішні туфлі вже замалі - це все венозні набряки. Окрім того, вечорами ноги болять та гудуть

Ваші дії: Купіть компресійний трикотаж, та вдягайте його щодня – це покращить кровообіг в ногах. Аби правилдьно підібрати такий лікувальних одяг, треба проконсультуватися з флебологом. Крім того, можете купити лікувальні мазі, що зменшують симптоми варикозу.

4. Гормональні порушення

Жіночий гормональний збій – часто стає причиною набряків. Тут ключову роль відіргає щитовидка, коли вона має збої у роботі, потрібних гормонів стає занадто мало, і вони не справляються із транзитом води в організмі. Вода затримується – виникають набряки, тоді речовини, які накопичуються у крові, змушують затримувати воду.

Симптоми: Дислокацією таких гормональних набряків найчастіше є ноги. На дотик вони тверді: якщо натиснути, слід від пальця не залишиться. Крім набряклості виникають інші симптоми – зайві кілограми, які стрімко зростають, запори, нечастий пульс, підвищена сонливість.

Ваші дії: Без ендокринолога вам не впоратися: гормони - справа делікатна. Тому, в жодному разі не йдіть по ліки самостійно.

5. Алергія

Часто алергія загрожує набряками. Якщо у вас алергія на укус бджоли чи оси, то на місці укусу може виникнути немаленький пухлиноподібний набряк. У харчових алергіків може виникнути набряк гортані.  Якщо ви з'їли алергенний продукт і відчули свербіння і опухання горла, негайно викликайте швидку, бо це дуже небезпечно, від такого набряку можна задихнутися.

Симптоми: Почервоніння, свербіж і набряк на місці укусу. При алергії часто буває набряк Квінке, при якому розпухають губи, язик, гортань, мигдалини.

Ваші дії: При невеликому набряку, допомагають антигістамінні засоби (таблетки і мазі). Не відчули покращення? Проконсультуйтесь у алерголога. Якщо ж підозрюєте набряк Квінке, негайно викликайте «швидку». Поки вона їде, прикладіть до розпухлого місця холод та прийміть антигістамінний засіб.

ЧИАЙТЕ ТАКОЖ: Наше здоров'я: ПМС: як з ним боротися?

 

Новини по темі