Зимова нестача вітаміну Д. Чим це небезпечно та як поповнити його запаси

Вітамін Д взимку
freepik.com

Нестача вітаміну Д може призводити до виникнення багатьох хвороб.

Поділитися:

Вітамін Д ще називають вітаміном сонця. Його майже немає у їжі, але організм виробляє цей вітамін у максимальних дозах, коли людина перебуває під прямими сонячними променями.

На сьогодні більшість свого часу люди проводять в офісах та інших приміщеннях, і відповідно часто відчувають наслідки дефіциту вітаміну Д. А жителі великих міст страждають від його нестачі найбільше.

Нещодавно вчені провели нові дослідження, та з’ясували, що вітамін Д подібний до гормону і потрібен нам для функціонування більшості органів і систем. Якщо його не вистачає, підвищується ризик виникнення раку молочної залози, з’являється ожиріння та порушення функції репродуктивної системи.

А ще нестача цього вітаміну підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Тому медики рекомендують приймати вітамін D додатково, особливо у холодну пору року. Однак перед цим обов’язково треба проконсультуватися з лікарем та отримати рекомендації щодо дозування тощо.

Як отримати вітамін D

Більшість людей можуть отримати достатню кількість вітаміну Д, щодня перебуваючи на сонці впродовж 15-20 хвилин. Оптимальний час для цього з 11:00 до 15:00. При чому, щоб забезпечити свій організм вітаміном D, необхідно перебувати на сонці без крему з SPF, що суперечить всім дерматологічним рекомендаціям.

І ось більш раціональний варіант – продукти харчування. Попри те, що вони ніколи не забезпечать вам такої ж кількості вітаміну D, як сонячне світло, в поєднанні з аптечними вітамінами і харчовими добавками продукти харчування можуть працювати досить непогано.

Тож восени і взимку стежте за тим, щоб у вашому раціоні була присутня жирна риба (лосось, скумбрія, тунець), яєчні жовтки, сир, печінка, а також збагачені вітаміном D молочні продукти і крупи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 міфів про здорове харчування, у які ми досі віримо

Новини по темі