Як вибрати тонометр для вимірювання тиску в домашніх умовах

Як правильно вибрати тонометр для вимірювання тиску вдома

Як вибрати тонометр для дому, які вони бувають та на які його функції варто звернути увагу?

Поділитися:

Слабкість та легке запаморочення – привід перевірити артеріальний тиск. Звісно, за таких симптомів варто звернутись до сімейного лікаря. Однак контролювати артеріальний тиск можна і вдома самостійно за допомогою тонометра. Вимірювання артеріального тиску самостійно дозволяє зорієнтуватися, коли необхідна медична допомога та чи ефективним є лікування. Нагадуємо, що звірити своє самопочуття можна за нашим календарем магнітних бурь на листопад.

Які бувають тонометри для вимірювання тиску

Вимірювачі тиску бувають: механічні та електронні, останні в свою чергу поділяються на автоматичні та напівавтоматичні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пневмонія в пандемію коронавірусу: як розпізнати перші симптоми та як не можна лікувати розказує лікар-пульмонолог

Механічні тонометри

Найбільш точними медики вважають механічні тонометри, але самотужки виміряти тиск таким апаратом складно. Вони досить дешеві, однак людина з поганим слухом не зможе самостійно виміряти собі тиск. Також, не варто користуватись механічним тонометром тим, у кого тиск скаче чи є шуми у вухах.

Напівавтоматичні тонометри

У напівавтоматичних тонометрах необхідно самостійно накачувати повітря грушою, однак результат вимірювання вже буде на спеціальному дисплеї.

Автоматичні тонометри

Найдорожчі, але водночас найбільш зручні та компактні – автоматичні тонометри. Такі апарати існують із манжетою на передпліччя, а також – на зап’ястя. Його легко одягти, натиснути на кнопку і чекати на результат.

Втім, і у автоматичних тонометрів є нюанси. Вони найкраще підходять молодим людям. Людям після 45 варто використовувати такий тонометр, дотримуючись певних рекомендацій, оскільки в такому віці вже знижується еластичність судин. Під час вимірювання необхідно точно дотримуватись інструкції з використання, не рухатись і тонометр має бути на рівні серця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи необхідні антибіотики при лікуванні COVID-19? Пояснює медична експертка UNICEF Катерина Булавінова

Як вибрати тонометр для дому та який найкращий

Найкращий тонометр для використання вдома – той, яким ви вмієте користуватися. Американська асоціація серця (AHA) рекомендує для домашнього використання автоматичний плечовий тонометр. 

Щоб пристрій прослужив довго та якісно, тонометр необхідно купувати у спеціалізованих магазинах чи аптеках. Одразу на місці приміряти манжет та не забути про гарантійний талон на пристрій.

Окрім типу та номеру, на вартість тонометра впливає наявність додаткових функцій, наприклад, індикатор аритмії або пам’ять попередніх вимірювань для двох користувачів.

Дивіться поради психолога, як самостійно впоратись із осінньою хандрою

Новини по темі