Пневмонія в пандемію коронавірусу: як розпізнати перші симптоми та як не можна лікувати розказує лікар-пульмонолог

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

За якими симптомами визначити пневмонію на початкових стадіях розказує у "Сніданку з 1+1" лікар-пульмонолог.

Поділитися:

Лікар-пульмонолог, торакальний хірург Євген Симонець у студії «Сніданку з 1+1» розповів, за якими ознаками можна визначити початкову стадію пневмонії та чому небезпечно лікуватись самостійно. Пневмонія або запалення легенів — це гостре захворювання, що вражає легеневу тканину. Не лікувати пневмнонію не можна, адже вона є серед лідерів причин смертності.

За якими симптомами визначити пневмонію

Є смертність від пневмонії. Коли я спілкуюсь із пацієнтом, у якого діагноз пневмонія, я завжди наголошую, що від пневмонії люди вмирають. До сих пір, і з давніх давен. І тому ставитись зневажливо, займатись самолікуванням не треба.

Звісно, цифри смертності збільшені через коронавірус, але числа насправді ще більші. Коли людина помирає від коронавірусної інфекції від інших ускладнень, пневмонія теж є, просто її вже статистично не визначають.

Як розпізнати симптоми пневмонії на початковій стадії

  1. Підвищена температура тіла. Майже в усіх випадках пневмонія не буває без температури. Від субфібрильної до високої чи може просто скакати температура.
  2. Кашель. При різних типах пневмонії кашель різний. Він може бути сухий, вологий, продуктивний, навіть гавкаючий, як у дітей.
  3. Задишка. Коли є величезна кількість мокротиння, набряк слизової або бронхоспазм, легені не можуть повноцінно дихати і людина відчуває задишку.
  4. Сатурація. Насиченість киснем крові. Виміряється пульсокриметром. Від 100% до 92% це нормальні показники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як тренувати імунітет дітей на карантині: порадами ділиться педіатр Владислава Барзилович

Флюрографія, рентген, КТ – який метод діагностики кращий для виявлення пневмонії?

Українці дуже люблять самолікуватись та самодіагнозтуватись. Ми це бачимо кожного дня по чергах на рентген, на КТ. Який метод краще використовувати для діагностики, вам має сказати лікар.

Перш за все необхідно звернутись до сімейного лікаря, яким має пульсоксиметр, фонендоскоп і може подивитись, послухати, вислухати в легенях, як там зміни. В залежності від цього він визначається. Якщо мова йде про звичайний, бактеріальний тип пневмонії, достатньо рентгенограми (прямої чи бокової). Якщо мова йде про вірусну пневмонію, про ковід асоційовану пневмонію, це може бути рентген, якщо немає доступу до КТ, але більш інформативним методом дослідження є КТ.

Що робити, коли немає змоги вчасно потрапити до свого сімейного лікаря

Навіть у нинішній ситуації, коли запис до лікаря розписаний на тижні, а то і місяці наперед, пацієнту важливо все ж звернутись до спеціаліста: свого сімейного, приватного, будь-якого. Дистанційна консультація спеціаліста теж допустима. Інколи можна зрозуміти за симптомами, аудіо-відео файлами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи необхідні антибіотики при лікуванні COVID-19? Пояснює медична експертка UNICEF Катерина Булавінова

Яким має бути харчування хворого на пневмонію

Під час легеневих паталогій дуже важливо приймати полі ненасичені жирні кислоти. Це ті речовини, які приймають участь в утворенні мембрани стінки альвеоли. Фактично, такі цеглинки, з яких будуються наші легені. Їх найбільша кількість є в морській рибі і звичайному свинячому салі. Коли людина хвора і у неї висока інтоксикація, важливо давати легкі вуглеводи і дуже багато пити.

Що робити, якщо сімейний лікар не приходить на виклик, дивіться у сюжеті

Новини по темі