Як відновитися після розлучення: відповідь психолога (ексклюзив)

Як пережити розлучення: відповідь психолога
Фото: Freepic

Психологиня Тетяна Петрашева розповіла, як повернути собі сили та енергію після розлучення.

Поділитися:

У суботу, 10 лютого відбувся захід Women talk “На часі” з Соломією Вітвіцькою на тему “Кохання та розлучення під час війни”. Запрошена експертка, психологиня Тетяна Петрашева під час зустрічі розповіла, як пережити розлучення та зрозуміти, що поруч із вами партнер аб’юзер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чому секрет тривалих стосунків: відповідь психолога (ексклюзив)

Як пережити розлучення

“Після розлучення необхідно усвідомити, що для нас найбільш страшне та болісне. Спочатку ми переповнені емоціями, і лише потім доходимо до суті” — ділиться досвідом психологиня.

За словами Тетяни, ключові страхи можуть бути заховані глибоко в підсвідомості. Зокрема, пацієнтки, з якими вона працює, часто відповідають, що після розлучення бояться бути самі або залишитися без опори.

“У цей момент я кажу: “навіть якщо ви залишилися самі, головне – не забувати про себе”.

Тетяна додає, що жінки після розлучення часто розчаровані, тому що вони вклали у стосунки багато сил та емоцій. Тоді вона пояснює, що після розриву ці емоційні вкладення можна повернути собі:

“Якщо у шлюбі ви дарували партнеру опору та віддавали енергію – поверніть їх собі, нехай вони завжди будуть з вами. Тепер це ваші власні ресурси, якими ви не зобов’язані ділитися”.


Як зрозуміти, що поруч із вами партнер аб’зер

Тетяна розповідає, що у стосунках з партнером аб’юзером ви завжди відчуватимете, що бажання володіти вами та настояти на своєму для такої людини значно важливіші за ваші емоції та переживання. 

“У будь-яких стосунках важливо прислухатися до свого тіла. Відчути, що ця людина не ваша, можна навіть на дотик або на запах” — додає психологиня.

За її словами, на подібні відчуття обов’язково слід звертати увагу, адже таким чином мозок транслює сигнали про небезпеку. Отож, потрібно завжди прислухатися до себе та не піддаватися впливу оточення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як подолати дитячу агресію: поради психологині

Новини по темі