Яке сьогодні свято – 28 липня: День Хрещення Русі та День Української Державності

Яке сьогодні свято – 28 липня: за народним і церковним календарем, що не можна робити
freepik.com

Сьогодні, 28 липня, святкуємо одразу два свята: День Хрещення Русі та День Української Державності.

Поділитися:

У ці непрості часи війни в Україні варто знати, яке сьогодні свято за народним і церковним календарем, які існують в цей день народні прикмети. Адже український народ багатий на традиції і звичаї, саме вони формують нашу національну ідентичність. Тож продовжуємо шанувати їх, бо вони допомагають відчувати нам українську єдність і силу духу.

Сьогодні, 28 липня, відзначаємо такі події:

  • День Хрещення Русі
  • День Української Державності
  • Всесвітній день боротьби з гепатитом
  • День пам’яті святого князя Володимира Великого та мучеників Кирила і Юдити

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 28 липня для всіх знаків зодіаку: ви зможете переконати тільки вчинками

Яке сьогодні свято: День Хрещення Русі (історія свята)

За церковним календарем 28 липня відзначається день пам’яті святого князя Володимира Великого та мучеників Кирила і Юдити. Також це День Хрещення Русі. 

28 липня – День Хрещення Київської Русі-України. Це офіційне свято, затверджене 25 липня 2008 року Указом Президента України. Точний день цієї події невідомий, та більшість істориків єдині в твердженні, що рік хрещення Русі – 988. На це вказують дані зі знаменитої «Повісті временних літ». Також, за описами, подія сталася в теплу пору року, найбільш ймовірно – влітку. То чому ж саме 28 липня обрали як офіційний день хрещення Русі? Справа в тому, що саме в цей день православна церква вшановує пам’ять рівноапостольного князя Володимира, який і вважається головним хрестителем Русі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на липень 2022: найважливіші свята та дати

Відомо, що Київську Русь хрестив князь Володимир Великий, якого ще називають Володимир Ясне Сонечко. Він почав привити у 980 році, за інформацією з тієї ж «Повісті временних літ». Відомо, що князь Володимир хотів об’єднати державу та правити нею одноосібно. Тож він вів боротьбу за владу з племінними вождями, провів адміністративну, законодавчу реформи. Та стара язичницька віра заважала йому досягти своєї мети, оскільки віра у багато богів не підтримувала ідею одного сильного володаря. Тож князь Володимир вирішив обрати одну єдину релігію для всієї об'єднаної держави: прийняв у себе посланців від ісламу, юдаїзму та християнства. Православний варіант християнства найбільше припав йому до душі, і князь вирішив охрестити Русь за візантійським зразком.

У «Повісті временних літ» написано, що князь Володимир охрестив киян у 988 році. Хрещення відбувалося на річці Почайна, притоці Дніпра. За переказами, багато людей не хотіло добровільно проходити обряд хрещення, але мусили підкоритися волі князя. Після Києва таким же способом поступово охрестили й жителів інших міст Київської Русі. Проте цей процес зустрічав спротив, і язичницькі звичаї й вірування ще довго церква намагалася викорінити на наших землях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як московія привласнила собі назву «Русь»: історичні факти у фільмі «Україна. Повернення своєї історії»

Цікаво, що Володимир – це не перший київський князь, який прийняв християнство. Його випередила рідна бабуся, княгиня Ольга. Та вона не наважилася зробити християнство офіційною релігією Київської Русі. А от син Ольги, батько Володимира князь Святослав, був переконаним язичником. Напевно, навіть не здогадуючись, що саме його син буде головним хрестителем Русі.

Яке сьогодні свято: День Української Державності

28 липня вперше буде відзначатися нове державне свято України – День Української Державності. Свято встановлено Указом Президента України Володимира Зеленського від 24 серпня 2021 року, який було підписано під час урочистостей до тридцятої річниці незалежності України. Також передбачалося, що День Української Державності мав стати вихідним днем. Проте наразі у святкові дні, згідно зі статтею 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», встановлено інші правила на період дії воєнного стану, а саме призупинено дію статті 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів. Тож 28 липня, у четвер, на День Української Державності українці будуть працювати, як в звичайний робочий день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вона — моя любов", "мій найбільший друг", "сильніша, ніж вона думала", — інтерв'ю Олени та Володимира Зеленських про війну в Україні та особисте життя (VOGUE, найцікавіші цитати)

Що не можна робити 28 липня

28 липня за народними традиціями і повір'ями не можна:

  • Важко фізично працювати, це може негативно позначитися на здоров'ї.
  • Відправлятися у далекі мандрівки.
  • Сваритися, бо конфлікт може затягнутися.
  • Займатися побутовими справами, особливо шити, плести, вишивати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на серпень 2022 для всіх знаків зодіаку: у кого повністю зміниться життя наприкінці літа

28 липня: народні прикмети 

►Зранку дощ – день буде погожим, сонячним.

►Вітер віє з півдня – до гарної погоди, зі сходу – до дощів.

►Туман ввечері – на ранок буде дощ.

►На деревах жовте листя – осінь буде ранньою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місячний календар на серпень 2022: сприятливі та несприятливі дні для справ

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 28 липня, іменини святкують Володимир, Петро, Василь, Кирило та Андрій.

Дивіться сюжет про заснування Києва:

Новини по темі