Булінг у школі: як захистити дитину від цькування (ВІДЕО)

Булінг: як захистити дитину від цькування в школі. Булінг від вчителів та однокласників
Pexels/RODNAE Productions

Що робити, якщо дитина стала жертвою булінгу? Як розпізнати, що школяра цькують вчителі чи однокласники? І яке може бути юридичне вирішення проблеми?

Поділитися:

Кожен четвертий школяр в Україні стикався з проблемою булінгу – такими є результати дослідження UNICEF. До ранкового шоу «Сніданок з 1+1» завітав юрист ГО «Батьки SOS» Роман Бондаренко, який розповів, які кроки слід робити, якщо дитина стала жертвою цькування.

До ранкового шоу «Сніданок з 1+1» звернулась мама з маленького села на Донеччині. Своєї школи там немає, тому вже два роки вона возить сина до школи в сусіднє село. У хлопчика почалися проблеми із вчителькою: він перепитував те, що не розумів, а вчителька, за словами хлопчика, ображала його. Мати говорить, що у хлопчика стався нервовий зрив, який підтвердили лікарі. Щоб зафіксувати, що саме відбувалося насправді, мама купила сину смартгодинник, який записав розмову вчителя з дитиною.

З цими доказами мати пішла до директора, поставила до уваги поліцію та районне управління освітою. Вчителька своєї провини не визнала – навіть попри те, що її звільнили. Офіційною причиною звільнення вчителя є закінчення контракту. На питання нашого журналіста, чи нормально так спілкуватися з дітьми, було мовчання.

Фото: Facebook освітнього омбудсмена Сергія Горбачова

Юрист ГО «Батьки SOS» Роман Бондаренко, який завітав до студії «Сніданку з 1+1», розповів, які дії слід робити, якщо ваша дитина стає жертвою цькування вчителем:

  • Записати розмову вчителя з дитиною на відео чи зробити аудіозапис.
  • Йти до директора школи з заявою у 2 примірники. Директор протягом доби повинен проінформувати поліцію про те, що надійшло повідомлення про булінг.
  • В школі скликається постійна чинна комісія протягом 3 днів, а протягом 10 днів вона повинна перевірити обставини. Потім ця інформація передається в поліцію.
  • Важливо: батьки мають право не чекати рішення комісії та самостійно йти до поліції.
  • Якщо в поліції ніяк не відреагували, слід йти вище – в Департамент освіти, до освітнього омбудсмена тощо.

Юрист радить:

Така ситуація – це цькування. Я б радив батькам прислухатися до дітей та звертати увагу на їх поведінку. Якщо дитина не хоче йти до школи та в неї поганий настрій чи зникає апетит – причиною може бути школа.

Що загрожує таким вчителям, які булять дітей? Поліція після отримання відповідної заяви складе адмінпротокол, він передається до суду, і вже суд приймає рішення щодо покарання. Воно буває двох видів:

  • Дисциплінарне покарання – догана і звільнення. В трудовій книжці буде запис «звільнено за вчинення аморального проступку».
  • Адміністративне – штраф (850-3400 грн) громадські роботи (20-60 діб).

Фото: Pexels/RODNAE Productions

Як же розпізнати, де упереджене ставлення вчителя до учня, а де заслужена двійка? На фейсбук-сторінці «Батьки SOS» мама Вікторія Макарова з Одеси написала, що її донька постійно повертається додому і плаче: вічні «два» в щоденнику та в зошиті, а вчителька каже, що все чудово та такі оцінки – норма. Що робити в такій ситуації розповів Роман Бондаренко:

  • Спілкуватися з вчителькою в присутності директора.
  • Запитати, в чому причина, детальніше: по якому предмету двійка, по якій темі, яка робота була виконана неправильно.

Встановити справедливість можна і треба. Наприклад, нещодавно директорка школи на Львівщині цькувала дітей за зовнішній вигляд. Щоб довести це, батьки з дітьми згуртувалися та протягом чотирьох місяців збирали докази. В результаті суд визнав директорку винною в булінгу, і тепер у школі буде новий директор.

Детальніше дізнатися про цю ситуацію та які дії робили батьки цієї школи можна з ефіру ранкового шоу «Сніданок з 1+1» за 22 червня.

Новини по темі