Ціна визнання: Чому Чорнобиль став найкращим серіалом сучасності

Чорнобиль від HBO: У чому неймовірний успіх серіалу про Чорнобильську трагедію
HBO

Коли правда більш вражаюча, ніж вигадка.

Поділитися:

18 червня на телеканалі 1+1 стартує найгучніша прем’єра 2019-го – серіал Чорнобиль від HBO.

Ми звикли сприймати серіали як розвагу, як можливість гарно провести час. Та Чорнобиль – зовсім інша історія. Реалістичні картини минулого примусять глядача забути про солодкі напої та чіпси – від побаченого на довго зникає апетит.

Ми ніколи не дізнаємось справжню людську ціну Чорнобиля, – один із фінальних висновків серіалу.

Довгоочікуваний американський проект гучно увійшов у прокат і швидко здобув звання найкращого серіалу сучасності. Та сталось це аж ніяк не випадково.

Тож ось п’ять причин, чому Чорнобиль від HBO залишить слід у пам'яті глядачів назавжди:  

#1 Минуле ближче, ніж здається

Фото: HBO

Чорнобильська катастрофа сталась понад 30 років тому. Та її відгомін ми чуємо до тепер. Прип’ять лишається незаселеним містом-привидом. А ті, хто вижили після катастрофи, відчувають наслідки радіаційного опромінення.

На коротку мить людству здалось, що ми зуміли підкорити силу ядерної енергії. Та тепер ми до віку дбатимемо про саркофаг над четвертим енергоблоком ЧАЕС. Тони бетону та металоконструкцій – єдиний бар’єр, що захищає нас від жахів минулого.

Час плине, але люди навчаються повільно. І творці серіалу гостро та безжально показали нам цю гірку правду.

#2 Влада та маніпуляції правдою

Фото: HBO

«То яка ж ціна брехні?» — перші слова, якими зустрічає нас Чорнобиль від HBO, і ця ідея червоною ниткою пронизує увесь серіал.

Фейк-ньюз — кричуща проблема сучасності. Можновладців ледь не щодня звинувачують у приховуванні чи спотворенні фактів. Автори серіалу вирішили дослідити, як працюють терези правди і брехні. Таку зухвалу ідею світ зустрів щирою підтримкою.

Фото: HBO

Чорнобиль примушує замислитись, а скільки ще людей загинули так само, як герої-ліквідатори Чорнобильської катастрофи. Так само, це коли про обставини та справжню причину тисяч смертей світ дізнається лише через тридцять із лишком років. Архівні ж документи продовжують уперто стверджувати – загинула всього 31 людина.

#3 У кращих традиціях фільмів-катастроф

Фото: HBO

Фільми-катастрофи почали здобувати популярність у 1970-х роках. І стрічка від НВО нагадує зразкові роботи тієї епохи. Першим на думку спадає Китайський синдром 1979-го року, номінований на премію Оскар. Він оповідає історію вигаданої атомної електростанції, керівники якої приховують правду про потенційну небезпеку. Вражає те, що лише за два тижні після виходу стрічки у прокат на станції Three Mile Island (Пенсильванія, США) сталась ядерна катастрофа, що була наймасштабнішою за всю історію людства, поки не вибухнув Чорнобиль.

Китайський синдром і Чорнобиль від НВО – історії-перестороги, що розкривають увесь жах хибних рішень та демонструють нам наслідки некомпетентності та безкарності.

#4 Це ніби зазирнути у машину часу

Фото: HBO

Серіал вражає ще й тому, що до найменших деталей його творці відтворили не лише місця подій, а й зовнішність деяких персонажів. Костюми і стиль зачісок – далеко не все, що занурює глядача в атмосферу 1986-го. Фахівці з кастингу теж не гаяли часу. Деякі актори виглядають ледь не близнюками справжніх учасників тих жахливих подій.

#5 Вдячність за правду

Фото: HBO

НВО зареєстрували значний приріст підписок із моменту виходу серіалу на екран, що навіть порівнюють із масштабним стартом 8-го сезону Гри престолів. Після неоднозначного завершення фентезійної саги багато глядачів каналу заявили, що скасовують свою підписку.

І саме Чорнобиль повернув телеканалові передплатників. Можливо люди вже просто втомилися від вигадки і готові до знайомства з реальністю?

Фото: HBO

Можна довго сперечатись про достовірність подій у кадрі, кіноляпи та безліч інших речей. Та успіх проекту – безсумнівний. Чорнобиль від HBO – не вигадка і не розвага. Це розповідь про небезпеку, з якою ми зустрілись уперше. І настав час світові дізнатися, як все було.  

БІЛЬШЕ ПРО СЕРІАЛ ЧОРНОБИЛЬ ЧИТАЙ ТУТ:

1. Вигадка та реальність: Наскільки достовірний Чорнобиль від HBO

2. Жахлива правда: 6 причин, чому ти точно захочеш подивитись Чорнобиль від НВО

3. Американський серіал про Чорнобиль став найретинговішим в історії кіно