Чому небезпечно прив'язуватися до дат під час війни і жити у режимі очікування (пояснює психолог)

Чому небезпечно прив'язуватися до дат під час війни (пояснює психолог)
freepik.com

Психоаналітик пояснила українцям, чому привёязка до дат небезпечна під час війни.

Поділитися:

Під час війни дуже небезпечно жити у режимі очікування та прив'язувати своє життя до конкретних дат, "призначати" дати закінчення війни чи перемоги, розповідає психолог Анна Кушнерук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як раніше вже не буде: як планувати своє майбутнє в умовах війни (поради психоаналітика Анни Кушнерук)

Людям, які не мають такої витримки, як, наприклад, журналісти, які ніколи не були у таких масивних інформаційних потоках, важко вдвічі, а то і втричі. Однак чому ж люди прив'язуються до конкретних дат? Анна Кушнерук ділиться досвідом з психологічної лекції про усім відоме "Життя з понеділка, або чому все завершується у вівторок": 

"Якщо ми прив'язуємо, наприклад, дату перемоги до конкретного дня чи дати, психіка розраховує сили лише на цей невеличкий проміжок часу. Ми влаштовані так, що розподіляємо напругу, як зарядку телефону (скільки відео, картинок можна проглянути і тп). Встановлення таких строків пов'язано з тим, що у нас є велика необхідність скинути непосильну напругу. Як тільки людина встановлює собі строки, вона починає нетверезо оцінювати ситуацію, прискорювати життя та не об'єктивно оцінювати усе, що відбувається у її житті. Потім людина починає усі сили кидати на переживання внутрішнього розчарування". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інформація, що паралізує: як відволіктись від тривожного контенту (поради психолога у Сніданку з 1+1)

Усі сили зазвичай закінчуються на 1-2 дні або на 1-2 місяці раніше визначеної собі дати. Це відбувається тому, що ми схильні вірити, що "у когось це надовго, а мені пощастить", "в усіх це буде важко, а мені буде легше". 

"Якщо щось не відбувається напередодні запланованих дат (як конкретних чисел, так і просто на завершення місяця), ми починаємо сильно гніватись на оточуючих, ми стаємо дратівливими та готові жертвувати більш вагомими життєвими процесами, аби просто скинути напругу. Тому я усіх застерігаю не ставити собі штучних дат та не робити їх центром свого всесвіту та внутрішнього відчуття світу. Оскільки, скоріш за все, роздратування буде більше, а фізичних сил — менше", — зазначає Анна Кушнерук.   

Новини по темі