Як війна змінила наше життя і як швидше адаптуватися – радить психологиня Анна Кушнерук

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як війна змінила життя людей та як допомогти людям швидше адаптуватися до нових реалій – радить психологиня Анна Кушнерук
freepik.com

Під час війни дуже важливо будувати плани на майбутнє і не забувати піклуватися про себе, наголошує психолог.

Поділитися:

Психолог Анна Кушнерук в ефірі "Сніданку з 1+1" розповіла, як війна змінила життя українців та дала кілька дієвих порад, як адаптуватися до реалій війни. Дуже важливо вміти визнавати свою слабкість та дозволити собі побути у стані розпачу чи посумувати, зазначає психолог: 

"Абсолютно нормально називати речі своїми іменами і не думати, що я весь час маю бути як заряджена батарейка, як якийсь ейфоричний зайчик. Це нормально, коли емоційний стан постійно змінюється".

Також цілком нормально сумувати за матеріальними речами:

"Психіка дозволяє сумувати за маленьким, щоби не визнавати весь той внутрішній атомний вибух, який насправді відчуває людина". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доросла людина має вміти визнавати, що їй погано, і дозволити собі цей сум", — психоаналітик Анна Кушнерук про емоції під час війни

Анна Кушнерук наполягає, що цілом нормальним є стан, коли людина просто "не вивозить". Під час війни дуже важливо продовжувати планувати своє життя, однак варто розуміти, що не всі плани можуть та мають обов'язково здійснитися:

"Людина має навчитися, плануючи сьогодні, під час війни, що плани – це не щось, що мені гарантували. Плани – це моя скерована енергія на те, щоб наближатися різними шляхами до того, що я вважаю потрібним".

Говорячи про точки опори, потрібно продожувати підкріплювати стосунки з близькими, а не розвалюватись у моменті, коли їх немає поруч і пускати у своє життя щось нове:

"Дозволяйте собі якісь радощі, отримайте це задоволення, спілкуйтесь. Вони емоційно розвивають, коли нам дуже не вистачає спілкування".

Новини по темі