День Сорока Святих: що не можна робити

Що не можна робити у день сорока святих 2023 — 1+1
freepik.com

Які існують заборони та перестороги у день 40 святих?

Поділитися:

Сорок Севастійських мучеників або просто Сорок святих — 40 воїнів римського XII легіону, які загинули у 320 році біля міста Севастія, нині турецьке місто Сівас за відмову зректись християнської віри. Християни за церковним календарем відзначають свято 40 святих щорічно 22 березня. Цього року свято припадає на вівторок. Пам'ять про 40 мучеників належить до кола найшанованіших свят. У день їх пам'яті полегшується суворість Великого Посту та звершується Літургія передосвячених дарів.

Що можна робити на 40 святих

►Святкові булочки на 40 святих нанизували на гілочки і розвішували по саду, роздавали дітям або сусідам. Вважалося, що таким чином свійська птиця буде здорова весь рік.

►Вважається, що в цей день сорока бере 40 різочок і в’є собі гніздечко. Важливо не руйнувати гніздо і не турбувати сороку, тоді сорока буде оберегом дома, біля якого гніздо.  

►В День 40 святих або на сороки було заведено звати на гостину: чим більше людей в домі. Гамір та веселощі в домі – до благополуччя.  

►Дівчата на сороки мали за звичай розірвати сорок ниток і зламати 40 дерев’яних плашок – таким чином швидко проганяли зиму.

►В цей день селяли сіяли мак, бо вірили, що йогов рожай буде в 40 разів більший за посіяне. Також робили вареники з маком.

►Найбільш популярним та важливим був обряд – топтати ряст. Наші пращури вірили, що той, хто напровесні його потопче, буде здоровий та щасливий протягом року. Саме тому навіть літні та кволі виходили топтали зелень, приговорюючи: «Топчу, топчу ряст. Дай, Боже, потоптати і того году діждати».

►Молодь в цей день традиційно планувала майбутнє, а також…. гойдалася на гойдалках. Вважалося, що це принесе щастя та гарний рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖКоли Благовіщення 2022: історія та традиції цього дня

Що не можна робити у День сорока святих

  • Не можна займатися тяжкою фізичною роботою
  • Не можна прибирати житло
  • Не можна прати, шити, займатися ремонтом
  • Не можна позичати гроші
  • Натомість потрібно дотримуватися Великого посту, як у їжі, так  і в помислах. Фізично.
Новини по темі